To bardzo delikatne i odświeżające ciasto. Nie nazywam go babką, chociaż forma podobna do foremek na babki, ale głównie dlatego, że rezerwuję termin babki na te drożdżowe. Forma , która używam jest nazywana powszechnie bundt pan, co w języku holenderskim brzmi dość podobnie (nazywają ciasto w tym kształcie “tulband” co oznacza turban), ale śmiało możemy porównać je z kształtem naszej formy na babę. Formy te i ciasta w nich robione są popularne w całej Europie i upowszechniły się bardzo w latach 50tych i 60tych w Ameryce Północnej. Ja robię to ciasto cytrynowe przez cały rok. Wszyscy uwielbiają je na Święta Wielkiej Nocy, ale również latem jest na czasie. Nie jest właściwie zbyt skomplikowana, chociaż robienie dwóch glazur może wydawać się dziwaczne. Jest jednak do tego powód. Pierwszą glazurę, która jest syropem robimy w celu nasączenia ciasta i stworzenia cienkiej, lekko chrupiącej warstwy chroniącej ciasto przed wyschnięciem. Ja nie znam nikogo, kto lubiłby suche ciasta, a ta cienka warstwa powoduje że ciasto długo pozostaje delikatnie wilgotne. Druga glazura to dekoracyjny lukier, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jest naładowany smakiem i zapachem cytryn, a przy tym rozpływa się dekadencko w ustach. Dzięki niemu ciasto wygląda wręcz świątecznie, a gdy weżmiecie je na “imprezkę”to wygląda jakbyście się bardzo postarali.
Masło 210 g
Cukier 1 ⅓ filiżanki (310 g)
Jajka 5 całych
Śmietana 18% ½ filiżanki (110 g)
Mąka uniwersalna 1 ¼ filiżanki (200 g)
Mąka tortowa ½ filiżanki (80 g)
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Starta skórka z jednej dużej cytryny (dwie małe)
Sok z jednej cytryny(dwie małe) – 4 łyżki
Potrzeba 4-5 cytryn małych (lub 2 duże soczyste) na ciasto i polewy
Można użyć 260 g mąki uniwersalnej i ominąć tortową
Masło 210 g
Cukier 1 ⅓ filiżanki (310 g)
Jajka 5 całych
Śmietana 18% ½ filiżanki (110 g)
Mąka uniwersalna 1 ¼ filiżanki (200 g)
Mąka tortowa ½ filiżanki (80 g)
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Starta skórka z jednej dużej cytryny (dwie małe)
Sok z jednej cytryny(dwie małe) – 4 łyżki
Potrzeba 4-5 cytryn małych (lub 2 duże soczyste) na ciasto i polewy
Można użyć 260 g mąki uniwersalnej i ominąć tortową
Moja forma jest około 25-26 cm szerokości na 9 cm głębokości.
Foremkę okrągłą z tak zwanym kominkiem, lub typu bundt cake smarujemy dokładnie tłuszczem, najlepiej masłem i wysypujemy mąką, wysypując jej nadmiar. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Odstawiamy foremkę na bok i zaczynamy przygotowanie masy na ciasto. W mikserze stojącym typu kitchen aid, lub z użyciem miksera ręcznego i dużej misy, miksujemy na średniej prędkości razem cukier i masło około 5-7 minut, aż powstanie gładki krem. Miksując dalej dodajemy po kolei po jednym jajku, zsuwając ciasto w dół łopatką ze ścianek misy, pomiędzy dodaniem kolejnych jaj. Dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę wanilii. Masa nie będzie wyglądała gładko i ładnie, ale nie należy się tym przejmować. Dodajemy również śmietanę i mieszamy wszystko dokładnie. Obie mąki (uniwersalną i tortową) przesiewamy przez sito i dodajemy do miksera wraz z ½ łyżeczki soli na raz. Zaczynamy mieszać wszystko mikserem na najwolniejszych obrotach i gdy tylko składniki się połączą zwiększamy obroty na średniowysokie na minutę. Wysypujemy skórkę cytrynową na ciasto i mieszamy delikatnie ręcznie silikonową łopatką.
Wkładamy ciasto do przygotowanej wcześniej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50-60 minut, lub gdy drewniany patyczek (taki do szaszłyków) włożony i wyjęty z ciasta będzie suchy i czysty. Po wyjęciu z pieca układamy ciasto w formie na kratce na 5 minut, po czym wyjmujemy je z formy. W czasie tych pięciu minut przygotowujemy syrop. W małym rondelku, takim do masła, rozpuszczamy cukier z sokiem cytrynowym. Następnie używając (najlepiej silikonowego) pędzla, smarujemy gorące ciasto i powtarzamy to, aż do skończenia syropu. Teraz pozwalamy ciastu wystygnąć. Gdybyśmy posmarowali je lukrem gdy jest ciepłe, wówczas nasz kolejny, gęsty lukier spływał by z ciasta.
syrop :
Sok z cytryny 4 -5 łyżek
Cukier zwykły 1 filiżanka
Skórka z cytryny 1/2 łyżki
gęsty lukier:
Sok z cytryny 2 łyżki
Cukier puder 2 filiżanki
Masło rozpuszczone 1 łyżka (opcjonalne)
Skórka z cytryny 1 łyżka
Wykonanie lukru jest proste. Przesiewamy cukier puder przez sito, aby nie było w nim grudek i umieszczamy w miseczce, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i rozpuszczone w mikrofalówce masło (około jednej łyżki) Masło powoduje, że lukier jest gładki i aksamitny i dodajem mu dodatkową warstwę smakową. Nie jest to konieczne, ale polecam abyście spróbowali. Jeżeli lukier wyda się wam zbyt rzadki dodajcie trochę cukru pudru. Również jeżeli stwierdzicie,że jest on zbyt gęsty to dodajcie trochę soku z cytryny lub odrobinę wody. Należy robić to ostrożnie, bo łatwo przedobrzyć.
Oj, kocham te śnieżno lodowe, cytrynowe stożki. Myślę, że będziecie to ciasto robić często. Ja zabrałam je w zeszły weekend na wieś i szybko zostało pochłonięte.
Składniki
- Masło 210 g
- Cukier 1 1/2 filiżanki (320 g)
- Jajka 5 całych
- Śmietana 18% ½ filiżanki (110 g)
- Mąka uniwersalna 1 1/4filiżanki (200 g)
- Mąka tortowa ½ filiżanki (80 g)
- Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- Sól ½ łyżeczki
- Starta skórka z jednej dużej cytryny (dwie małe)
- Sok z jednej cytryny (dwie małe)-4 łyżki
- Potrzeba 4-5 małych cytryn (lub 2 duże, soczyste) na ciasto i polewy
- Można użyć 260 g mąki uniwersalnej i ominąć tortową
- Starta skórka z jednej dużej cytryny (dwie małe)
- Sok z jednej cytryny (dwie małe)
- Potrzeba 4-5 cytryn na ciasto i polewy
- Moja forma jest około 25-26 cm szerokości na 9 cm głębokości.
- syrop :
- Sok z cytryny 4 -5 łyżek
- Cukier zwykły 1 filiżanka
- Skórka z cytryny 1/2 łyżki
- gęsty lukier:
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Cukier puder 2 filiżanki
- Masło rozpuszczone 1 łyżka (opcjonalne)
- Skórka z cytryny 1 łyżka
Przygotowanie
Foremkę okrągłą z tak zwanym kominkiem, lub typu bundt cake smarujemy dokładnie tłuszczem, najlepiej masłem i wysypujemy mąką, wysypując jej nadmiar. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Odstawiamy foremkę na bok i zaczynamy przygotowanie masy na ciasto. W mikserze stojącym typu kitchen aid, lub z użyciem miksera ręcznego i dużej misy, miksujemy na średniej prędkości razem cukier i masło około 5-7 minut, aż powstanie gładki krem. Miksując dalej dodajemy po kolei po jednym jajku, zsuwając ciasto w dół łopatką ze ścianek misy, pomiędzy dodaniem kolejnych jaj. Dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę wanilii. Masa nie będzie wyglądała gładko i ładnie, ale nie należy się tym przejmować. Dodajemy również śmietanę i mieszamy wszystko dokładnie. Obie mąki (uniwersalną i tortową) przesiewamy przez sito i dodajemy do miksera wraz z ½ łyżeczki soli na raz. Zaczynamy mieszać wszystko mikserem na najwolniejszych obrotach i gdy tylko składniki się połączą zwiększamy obroty na średniowysokie na minutę. Wysypujemy skórkę cytrynową na ciasto i mieszamy delikatnie ręcznie silikonową łopatką.
Wkładamy ciasto do przygotowanej wcześniej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50-60 minut, lub gdy drewniany patyczek (taki do szaszłyków) włożony i wyjęty z ciasta będzie suchy i czysty. Po wyjęciu z pieca układamy ciasto w formie na kratce na 5 minut, po czym wyjmujemy je z formy. W czasie tych pięciu minut przygotowujemy syrop. W małym rondelku, takim do masła, rozpuszczamy cukier z sokiem cytrynowym. Następnie używając (najlepiej silikonowego) pędzla, smarujemy gorące ciasto i powtarzamy to, aż do skończenia syropu. Teraz pozwalamy ciastu wystygnąć. Gdybyśmy posmarowali je lukrem gdy jest ciepłe, wówczas nasz kolejny, gęsty lukier spływał by z ciasta.
Przesiewamy cukier puder przez sito, aby nie było w nim grudek i umieszczamy w miseczce, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i rozpuszczone w mikrofalówce masło (około jednej łyżki)Jeżeli lukier wyda się wam zbyt rzadki dodajcie trochę cukru pudru. Również jeżeli stwierdzicie,że jest on zbyt gęsty to dodajcie trochę soku z cytryny lub odrobinę wody. Należy robić to ostrożnie, bo łatwo przedobrzyć.
2 komentarze
Język nam tęsknił całą noc do tego ciasta 🙂 Zjedzone!
Bardzo, bardzo się cieszę. Postaram się wprowadzać więcej prostych i atrakcyjnych przepisów.