Szybkie brownie czekoladowe, takie na deszczowe dni. Piecze się je w trochę niższej temperaturze niż tradycyjnie, za to trochę dłużej. Natomiast dzięki użyciu ciemno brązowego cukru, który zwykle zawiera pewną ilość melasy, brownie jest wilgotniejsze i ma głębszy smak. Lubię takie łatwe i szybkie przepisy, które szybko zaspokoją pragnienie na coś słodkiego. To jest własnie taki przepis. Bardzo słodkie, bardzo czekoladowe brownie którego wystarczy bardzo niewielki kawałek. Przechowuje się bez problemu w temperaturze pokojowej przez 5-7 dni. Dobrze jest zawinąć je w papier, żeby zbytnio nie wysychało i to wystarczy. Jeśli macie ochotę być ekstrawagandcy, to możecie podać je lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów.
Składniki:
Mąka uniwersalna 150 g
Kakao 75 g
Cukier brązowy 130 g
Cukier biały 240g
Sól ½ łyżeczki
Masło (roztopione) 175g
Wanilia 1 łyżeczka
Jaja 3 całe
Czekolada gorzka grubo siekana (60-70%) 125g
Do wykonania tego brownie potrzebujecie tylko rzeczy: sporą miskę, rózgę do mieszania, dużą łyżkę do mieszania i formę kwadratową do pieczenia brownie (20 x 20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masło rozpuśćcie w garnuszku, kakao przesiejcie przez sitko i posiekajcie grubo czekoladę.
Nastawcie piekarnik na 160 C.
Do dużej miski wrzućcie wszystkie składniki oprócz siekanej czekolady. Zacznijcie mieszać wszystko rózgą, a gdy już składniki prawie się połączą zamieńcie rózgę na dużą łyżkę. Wsypcie siekaną gorzką czekoladę i połączcie z ciastem.
Ciasto będzie dosyć gęste. Wylejcie je do formy, wyrównajcie do brzegów i wygładźcie wierzch.
Włóżcie formę do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Patyczek włożony w środek brownie powinien wyjść z niego z kilkoma okruchami oblepiającymi go, czyli niezupełnie suchy.
Gdy ciasto wystygnie, wyjmijcie je z formy i podzielcie długim ciepłym nożem, tak klasycznie, na 16 kawałków.