Młoda kapusta już w sprzedaży, a że zdrowa i dietetyczna to nie trzeba nikogo przekonywać. Co jakiś czas ludzie przypominają sobie o dietach opartych na kapuście, głównie zupie kapuścianej. W końcu kapusta jest niskokaloryczna i bardzo sycąca. Ale ja nie dlatego wyskakuję z tą kapustą. Kupuję i przygotowuję wszystkie pojawiające się na straganach młode warzywa. Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury i pięknego lata. Kapusta może być daniem samym w sobie w te gorące dni. Nie wymaga zbyt dużo przygotowań i w szybkim czasie mamy sensowny, lekki posiłek. Wrzucam do kapusty dużo koperku, a ponieważ łosoś i koperek bardzo się lubią, to kombinacja w taki sposób duszonej kapusty i ryby bardzo mi pasuje. No ale to nie jedyne dobre połączenie tego popularnego w Polsce warzywa. Taka kapusta tradycyjnie już pasuje do wielu dań mięsnych również.
Na cztery osoby potrzebujecie:
Połówka młodej kapusty
Jeden lub dwa średnie pomidory
Połowa dużej lub cała mała słodka cebula
Kiłbasa chorizo ostra (około 80g)
Pęczek koperku
Sól, pieprz i pieprz kajeński do smaku
2-3 łyżki oleju
Możecie zamiast chorizo użyć wędzonego boczku. Ja lubię hiszpańskie chorizo i ostre przyprawy. Jeśli chcecie danie wegetariańskie lub wegańskie użyjcie oleju lub oliwy w miejsce chorizo.
Pomidor sparzcie i obierzcie ze skórki, cebulę pokrojcie w kosteczkę, chorizo również pokrojcie w małą kostkę. Posiekajcie kapustę, ale nie za drobno, tak na kawałki około dwucentymetrowe. Koperek wypłuczcie dokładnie w zimnej wodzie, odrzućcie grube łodyżki i posiekajcie przed dodaniem do kapusty pod koniec duszenia.
W dużym, szerokim i niskim rondlu, lub na dużej głębokiej rozgrzanej patelni podsmażcie lekko przez dwie minuty chorizo, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajcie cebulę. Smażcie cebulę i chorizo na średnim ogniu przez kilka minut aż się zeszkli. Dodajcie kapustę posypując ją szczyptą soli. Sól pomoże kapuście szybciej puścić soki. Kapusty jest dużo, można więc dodawać ją w kilku partiach. Gdy pierwsza partia skurczy się, dodajcie następną.
Dorzućcie pokrojony w kawałki pomidor i koperek oraz 2-3 łyżki oliwy. Mieszajcie kapustę co kilka minut. Jeśli uważacie, że potrzeba dodać trochę wody, dodajcie. Ja dusiłam kapustę około dwudziestu minut, bo nie lubię zbyt miękkiej i tyle czasu potrzebawałam, aby wszystkie składniki odpowiednio zmiękły, a wszystkie smaki się połączyły. Młoda kapusta nie potrzebuje zbyt wiele czasu na duszenie. Podawajcie na gorąco lub w temperaturze pokojowej.