Pancakes czy pankejki lub placki. Popularne w różnych wersjach i pod różnymi nazwami we wszystkich krajach świata. Mamy właśnie duże zapotrzebowanie na tak zwany comfort food, więc one są w sam raz na tą okoliczność. Do diabła z dbaniem o linię i rozsądkiem. Przynajmniej chwilowo. Dajmy sobie trochę radości, choćby tylko w wymiarze gastronomicznym i przygotujmy coś smacznego dla siebie i rodziny. Nie ważne, że to będzie więcej kalorii niż zwykle. Przygotowanie takiego śniadanka, czy lunchu, to super fajna sprawa na zaangażowanie w kuchni całej rodziny, zwłaszcza dzieci. Podaję wam składniki w ilości dla dwóch osób i dla czterech.
Dla dwóch osób potrzebujecie:
Mąka uniwersalna 1 filiżanka (150g)
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Cukier ½ łyżki
Jajko 1 (białko i żółtko oddzielone)
Maślanka ¾ filiżanki
Śmietana 18% ½ filiżanki
Masło (roztopione) 2 łyżki
Borówka amerykańska 1 filiżanka
Syrop klonowy lub z agawy do polania placków
Olej i masło do smażenia
Zamiast maślanki możecie użyć kefir (ja tak ostatnio zrobiłam) Jeśli nie macie śmietany to zamieńcie ją na kremówkę lub więcej maślanki. Z tej ilości ciasta wyszło nam około 18 placków o średnicy około 8 cm.
Acha, wmietliśmy we dwoje wszystko.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną presiejcie przez sitko do miski, dodajcie sól i cukier i wymieszajcie.
W innej miseczce zmieszajcie maślankę, śmietanę, roztopione masło i żółtko. Biało ubijcie.
Połączcie składniki suche i mokre i dodajcie do wymieszanej masy ubite białka. Wymieszajcie je bardzo delikatnie. Ciasto powinno być dosyć gęste, trochę jak śmietana żeby placki nie rozlewały się zbyt cienko na patelni. Rozgrzejcie dużą, najlepiej teflonową patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej łyżkę oleju i trochę masła. Nakładajcie ciasto małą chochelką lub dużą łyżką. Starajcie się zachować odstępy 1-2 centymetrowe pomiędzy plackami. Nasypcie po kilka lub więcej borówek na wierzch placków. Po dwóch minutach przewracajcie je na drugą stronę na kolejne około dwie minuty.
Wykładajcie upieczone placki na duży ciepły talerz i kontynuujcie ze smażeniem kolejnych.
Pankejki najlepiej smakują tradycyjnie z syropem klonowym. Można go zastąpić syropem z agawy lub dobrym domowym sokiem owocowym.
dla czterech osób będziecie potrzebowali:
Mąka uniwersalna 2 filiżanki (300g)
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Sól 1 płaska łyżeczka
Cukier 1 łyżka
Jaja 2 (białka i żółtka oddzielone)
Maślanka 1 ¼ filiżanki
Śmietana 18% 1 filiżanka
Masło (roztopione) 4 łyżki
Borówka amerykańska 2 filiżanki