Czekolada to jeden z moich ulubionych składników, dań, przekąsek, sposobów na przetrwanie blusa, lekarstw, używek, myśli natrętnych, snów na jawie. Ten łatwy przepis (o ile ma się jakikolwiek blender) bardzo mi ułatwia dostarczanie sobie częstych przyjemności. Gdy zrobicie go raz, każdy kolejny raz będzie łatwiejszy. Super sprawa na przygotowanie deseru dla rodziny i czy przyjaciół, nawet dzień wcześniej, a to ułatwia i uprzyjemnia życie. Nie, nie wymyśliłam tego przepisu sama, ale jest tak oczywisty, że pewnie mogłabym go wymyśleć i wy pewnie też. Jeśli kochacie czekoladę tak jak ja, to jest to przepis dla was. Potrzebny wam będzie oczywiście blender.
Składniki na 6 porcji:
Czekolada 64% 200g
Olej bezwonny 2 łyżki
Likier dowolny, wasz ulubiony 1 łyżka
Wanilia 1 łyżeczka
Mleko lub woda 95ml (95g)
Cukier granulowany 2 łyżki
Szczypta soli
Śmietanka kremówka 200ml
Czekolada powinna być gorzka, ale nie bardziej niż 64%. Śmietanka kremówka zimna z lodówki, bo taka najłatwiej się ubija. Likier użyjcie wasz ulubiony, on doda ostrości i dodatkowego smaku (wiśniówka, miętówka itp.)
Czekoladę połamcie na małe kostki i dużym nożem posiekajcie na trochę mniejsze kawałki. Chodzi o to, żeby po wrzuceniu do blendera szybciej i łatwiej ją zblendować. Użyjcie pulsatora, jeśli taką funkcję posiada wasz blender. Będzie trochę warkotu, ale po kilkunastu sekundach czekolada będzie prawie zmielona.
Alkohol, olej i wanilię połączcie w małym naczynku i odstawcie na bok. Jeśli używacie cukru waniliowego, dodajcie go do dwóch łyżek cukru.
Mleko (lub wodę), cukier i sól doprowadźcie do wrzenia. Gorące mleko z rozpuszczonym cukrem wlejcie do blendera z czkoladą i przez kilkanaście sekund (10 – 15) blendujcie z czkoladą, aż ta zmięknie, połączy się z mlekiem w gładką całość. Dolejcie teraz olej z wanilią i alkoholem i blendujcie jeszcze przez kilka sekund. Przelejcie czekoladę do średniej wielkości miski i odstawcie do wystygnięcia.
W tym czasie ubijcie śmietankę, pilnując, żeby jej nie ‘przebić”, bo wówczas będzie grudkowata. Musicie sami zdecydować kiedy zatrzymać ubijanie śmietany. Lepiej jeśli jest lekko mniej ubita niż za bardzo.
Dodawajcie śmietankę do czekolady w trzech porcjach. Okrągłymi ruchami łyżki lub szpatułki, mieszajcie ją z czekoladą.
Rozdzielcie czekoladowy mus do wcześniej przygotowanych naczynek i wstawcie do lodówki do stężenia i schłodzenia. Powinna być gotowa po 1 – 2 godzinach w lodówce. Mus powinien przetrwać w lodówce przez trzy dni.
Można go serwować tak jak jest, lub z bitą śmietaną czy konfiturami.