O co chodzi z tą babką z zimnego piekarnika? Czy takie ciasto może się udać i czy są jakieś benefity takiej metody pieczenia ciasta? Otóż takie ciasto piecze się od wielu lat, zwłaszcza tam, gdzie lato jest długie, wilgotne i bardzo gorące. Najbardziej znane jest ono i najczęściej się je piecze w południowych stanach Ameryki Północnej. Wstawiając ciasto do zimnego piekarnika unikamy przegrzania kuchni podczas gorącej pogody, bo cały ten czas początkowego rozgrzewania piekarnika bardzo się skraca. Dodatkowo, ciasto ma więcej czasu na łagodną i powolną pracę środka spulchniającego (w tym wypadku proszku do pieczenia) czego wynikiem jest delikatniejsza jego struktura. W tym przepisie, formę dodatkowo wysmarowaną masłem wysypujemy brązowym cukrem Demerara, co daje po upieczeniu fajny chrupiący efekt na spodzie i po bokach babki. To bardzo prosty i łatwy przepis, w sam raz na gorące lato. Można je oczywiście podawać z lekką konfiturą z truskawek, rabarbaru lub inną, bądź świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Składniki:
Masło 125g
Cukier drobny 230g
Jaja duże 3
Mąka tortowa 200g
Śmietanka kremówka 125ml
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Szczypta soli
Skórka starta z pomarańczy lub cytryny 2 łyżeczki
Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
Masło do wysmarowania formy
Cukier Demerara około ¼ filiżanki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć masło, jaja i kremówkę z lodówki około godziny wcześniej. Ścieramy skórkę z cytryny lub pomarańczy i odstawiamy na bok.
Formę na babkę należy wysmarować masłem i wysypać brązowym cukrem demerara.
Masło i drobny cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy przez kilka minut na gładką puszystą masę.
Czas na jajka. Dodajemy je jedno po drugim, mieszając dokładnie.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól, po czym powinniśmy przesiać ją przez sito z miski do miski trzy razy.
Do miksera wsypujemy ⅓ mąki, mieszamy, wlewamy ½ śmietanki i znowu krótko mieszamy. To powtarzamy do wykorzystania całej mąki i śmietanki.
Na koniec dodajemy skórkę z cytryny/pomarańczy i ekstrakt waniliowy.
Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Wkładamy ciasto do piekarnika na środkową półkę. Nastawiamy piekarnik na 175 C termoobieg, lub 180 C góra dół. Po około 50 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem i wyciągamy z piekarnika. Stawiamy ciasto w foremce na kratkę i po około 10 minutach wysuwamy z formy.