To taka szybka i prosta sałatka na dwie osoby, bardzo wiosenno-letnia i wakacyjna bo z wykorzystaniem większej ilości rozmaitych ziół. Ja uwielbiam w takich jajecznych sałatkach estragon, który hoduję na balkonie i wiem że mało u nas popularny, a jest wyśmienity własnie z jajkami, ziemniaczkami lub w potrawach z użyciem kurczaka. Bardzo zachęcam was do trzymania go w swoim małym balkonowym czy okiennym zielniku. Dodaje potrawom innego wymiaru niż to co zwykle się u nas używa w kuchni. Zapewniam, że wszyscy będą zgadywać jakich ziół czy przypraw użyliście w tej potrawie. Szalenie popularny w kuchni francuskiej, ale nie tylko. W takiej klasycznej polskiej sałatce z jajek, używamy zwykle gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej, ale uwierzcie, że estragon, pietruszka a zwłaszcza mięta doda waszej sałatce świeżości i lekkości. Właśnie mięta to kolejna roślina bardzo prosta i łatwa w balkonowej uprawie. Rozmnaża się super łatwo i szybko. Ucięte gałązki włożone do naczynka z wodą puszczają korzonki już w kilka dni. Potem tylko wkładacie je do doniczki z ziemia, podlewacie i już. Używajcie więc mięty nie tylko do napojów z lodem w gorące dni, czy popularnego mojito. Gotujcie z mięta. Odmieni wasze gotowanie.
Składniki na dwie osoby:
Jaja 3 sztuki
Groszek zielony ¾ filiżanki
Majonez 2 łyżki
Musztarda Dijon 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Pieprz czarny ¼ łyżeczki
Czosnek 1 ząbek
Zioła:
Mięta 2 gałązki
Estragon 1-2 gałązki
Pietruszka 2-3 gałązki
Jajka ugotujcie w gorącej wodzie. Polecam następującą metodę: do garnka odpowiednio dużego ( takiego, żeby po włożeniu jajek woda mogła je przykryć ponad 3-4 cm.) wlejcie wodę i gotujecie ją do pełnego wrzenia. Włóżcie ostrożnie jajka, poczekajcie około 30 sekund aż ponownie zacznie wrzeć i wyłączcie. Teraz należy zostawić jajka w wodzie przez dokładnie 15 minut, ani minuty dłużej. Po 15 minutach odlewamy gorącą wodę i schładzamy jajka w zimnej wodzie, w której również je obieramy. Zauważycie po przekrojeniu jajka, że jego żółtko jest pięknie ugotowane, nie ma ciemnej brzydko pachnącej otoczki wokół żółtka, jajko jest delikatne, a nie gumowe i twarde jak w przypadku gotowania go przez zbyt długi czas. Polecam takie gotowanie jajek na twardo!
W miseczce mieszamy razem majonez, musztardę, przyprawy, roztarty ząbek czosnku. Siekamy wszystkie zioła (bez łodyg) i dodajemy do majonezu. Jajka kroimy drobno, tak drobno jak lubicie i dorzucamy do majonezowej mieszanki wraz z zielonym groszkiem. Mieszacie wszystko delikatnie i przekładacie do ładnej miseczki.
Groszek używam zielony świeży, młody, z ryneczku, albo, co jest super proste, łatwe i dostępne, użyję mrożonego, który zawsze mam pod ręką w zamrażalniku. Zielony groszek z zamrażalnika to ważny składnik, który zawsze warto mieć. Wystarczy wrzucić go do gotującej wody na jedną minutę, przelać zimną wodą i to tyle. Proste. Z tego przepisu mamy porcje dla dwóch osób, ale łatwo go podwoić.
1 comment
Mięta już stoi w szklance wody, dzięki za świetnego lifehacka!