Oto łatwa sałatka na lato, właściwie to klasyk, ale wydaje mi się, że jakby trochę ostatnio zapomniany: sałatka z arbuza, ogórka i sera feta. Są różne wariacje tej sałatki, ta moja to również taka moja wariacja. Dodałam do niej garstkę żółtych pomidorków koktajlowych, mają piękny kolor i delikatną słodycz, więc wydały mi się świetnie pasujące do mojej wersji. Niektórzy wrzucają do tej sałatki również oliwki lub rzodkiewkę. Ja chciałam, żeby była ona jak najprostsza, bo każdy z jej elementów ma bardzo określony i konkretny smak, ale wszystkie razem fajnie się dopełniają i równocześnie kontrastują ze sobą.
Skład sałatki:
Arbuz około 750g
Ogórek 2 sztuki
Ser feta opakowanie 100g
Pomidorki koktajlowe 8-10 sztuk
Szczypiorek dymka 1-2
Zielona pietruszka 4-5 gałązek
Bazylia 2 gałązki
Mięta 1 gałązka
Pieprz grubo mielony ½ łyżeczki
Dresing:
Miód 1 łyżeczka
Ocet balsamiczny 2 łyżki
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Najlepiej jeżeli arbuz jest z gatunku bezpestkowych. Mój niestety miał pestki, więc musiałam je ostrożnie wybrać. Obieramy go dokładnie tak, żeby nie było białych części skóry i kroimy w kostkę mniej więcej 2,5 na 2,5 cm. Ogórki również obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki. To samo robimy z serem feta, choć jeżeli jest on z rodzaju kruchych, to po prostu łamiemy go na kawałki. Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Składniki dresingu wlewamy do miseczki i dobrze mieszamy. Ja nie dodaję tutaj soli, bo ser feta jest wystarczająco słony i to już dla mnie wystarcza. Natomiast lubię dodać grubo mielonego czarnego pieprzu, dodaje on tu tej koniecznej dla skontrastowania słodyczy ostrości. Na końcu wystarczy zdjąć z gałązek ziół listki i posiekać je (w wypadku pietruszki i dymki) lub podrzeć palcami na mniejsze kawałki jak w wypadku mięty i bazylii. Ta owocowo warzywna misa witamin i lata wystarczyła dla czterech osób na lekką kolację. Dodaliśmy tylko grzanki z chleba, czosnku i oliwki extra virgin. Pyszna kolacja na upalne dni.
Najlepiej jeżeli arbuz jest z gatunku bezpestkowych. Obieramy go dokładnie tak, żeby nie było białych części skóry i kroimy w kostkę mniej więcej 2,5 na 2,5 cm. Ogórki również obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki. To samo robimy z serem feta, choć jeżeli jest on z rodzaju kruchych, to po prostu łamiemy go na kawałki. Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Składniki dresingu wlewamy do miseczki i dobrze mieszamy. Ja nie dodaję tutaj soli, bo ser feta jest wystarczająco słony i to już dla mnie wystarcza. Natomiast lubię dodać grubo mielonego czarnego pieprzu, dodaje on tu tej koniecznej dla skontrastowania słodyczy ostrości. Na końcu wystarczy zdjąć z gałązek ziół listki i posiekać je (w wypadku pietruszki i dymki) lub podrzeć palcami na mniejsze kawałki jak w wypadku mięty i bazylii.Arbuz z ogórkiem i fetą.
Drukuj
Składniki
Przygotowanie