Dzisiaj zabieram się za amerykański klasyk lat 50 tych i 60 tych, czyli odwrócone ciasto – Upside down cake. Klasycznie jest ono robione z ananasem (najczęściej już krojonym z puszki, który jest bardzo do tego celu dobry) i mocno czerwonych, prawie neonowych wisienek Maraschino zwykle dodawanych do alkoholowych koktajli. Ananas świeży wypada w tym przepisie równie dobrze. W latach 70 tych gusta i smaki zmieniły się i ten ulubiony klasyk wyszedł z mody. Ja w moim przepisie zmieniam owoce, na nasze sezonowe. Wybieram dzisiaj śliwki i nektarynki. Mieszanie dwóch rodzajów owoców jest bardzo fajne, bo ciasto jest tym sposobem bardziej kompleksowe w smaku jak i prezentuje się bardzo interesująco. Dobrze więc jest dobrać owoce kontrastujące smakiem, kolorem i wielkością. Zwłaszcza teraz pod koniec lata przy tym wyborze owoców kombinacji może być naprawdę dużo i praktycznie możecie próbować tego typu ciasta z wieloma owocami. Ja juz planuję moje następne z gruszkami, brzoskwiniami, borówkami, malinami, jeżynami. Niektóre z owoców będą świetnie współgrać z ziołami czy orzechami lub dodatkiem owoców suszonych. Widzę tu wiele różnych kombinacji. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam dwa rodzaje mąki: uniwersalną i orkiszową, ale można tu trochę poeksperymentować z innymi mąkami. Ja dzisiaj popełniłam jeden błąd do którego się tu teraz przyznam. Otóż wykorzystałam bardzo dojrzałe śliwki. Uważam, że bardziej jędrne i mniej dojrzałe nie utraciłyby na smaku a prezentowałyby się po upieczeniu zdecydowanie lepiej, bo zachowałyby swój kształt i kolor. To taka moja wskazówka dla was. Ciasto wyszło super i prezentuje się ładnie, ale ja również dążę do perfekcji. Wiem, wiem, to nie idzie na wystawę do cukierni, dzisiaj mecz piłkarski Polska -Dania i ciasto zostanie wchłonięte.
Składniki karmelu i owoców:
Cukier muscovado (lub inny brązowy) ½ filiżanki (100 g)
Roztopione masło 5 łyżek (65-70g)
Śliwki 10 sztuk
Nektarynki 1 ½ -2 pocięte na co najmniej ćwiartki
Składniki ciasta:
Cukier biały 1 filiżanka (200g)
Masło ½ filiżanki (110g)
Serek kremowy (100g)
Jajka 2 całe
Mąka uniwersalna 1 filiżanka (140g)
Mąka orkiszowa ⅓ filiżanki (60g)
Sól ½ łyżeczki
Cynamon 1 łyżeczka
Vanilla 1 łyżeczka
Smarujemy okrągłą formę (około 23 cm) masłem, rozpuszczamy 5 łyżek masła razem z brązowym cukrem, lub jeżeli tak wam wygodniej, to wylewamy rozpuszczone masło do foremki i wysypujemy na nie brązowy cukier. Układamy pokrojone owoce tak, aby utworzyć atrakcyjny wzór i odstawiamy je na bok. Przystępujemy do wykonania ciasta. Wrzucamy do misy miksera masło i serek śmietankowy i mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka (po jednym) wanilię i dalej mieszamy. Masa może nie być gładka, ale to nie szkodzi bo będzie gładka na końcu. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito aby je napowietrzyć. Dodajemy mąkę i mleko w dwóch lub trzech częściach na przemian, mieszając na średnich obrotach. Na koniec włączamy duże obroty na 30 sekund. Masę wylewamy do formy z ułożonymi owocami. Wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Pod koniec pieczenia owoce będą puszczać sok i jest obawa, że mogą wypływać brzegami formy. Aby uniknąć wyciekania ich na spód piekarnika możemy pod foremkę podłożyć większą blachę. Tym sposobem unikniemy przypalenia piekarnika i większego sprzątania. Sprawdżcie patyczkiem po około 40 minutach, jeżeli wyjdzie z ciasta suchy, to możemy ciasto wyjmować na przygotowaną kratkę.
Po wyjęciu z pieca, odczekajcie około 15 minut i używając dużej patery lub talerza odwróćcie na nie ciasto. Tutaj ostrzegam, że ciasto i forma są gorące i trzeba zachować się ostrożnie. Użyjcie ściereczek, żeby się nie poparzyć. No i trzeba to zrobić szybko. Ciasto jest wyjątkowo wilgotne i polecam je na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Pasuje również do niego bita śmietana lub gałka lodów waniliowych, oczywiście jeżeli chcecie iść na całość. Dobrze przechowa się lekko okryte w lodówce przez co najmniej 3-4 dni, jeżeli tak długo się uchowa.
Składniki
- Składniki karmelu i owoców:
- Cukier muscovado (lub inny brązowy) ½ filiżanki (100 g)
- Roztopione masło 5 łyżek (65-70g)
- Śliwki 10 sztuk
- Nektarynki 1 ½ -2 pocięte na co najmniej ćwiartki
- Składniki ciasta:
- Cukier biały 1 filiżanka (200g)
- Masło ½ filiżanki (110g)
- Serek kremowy (100g)
- Jajka 2 całe
- Mąka uniwersalna 1 filiżanka (140g)
- Mąka orkiszowa ⅓ filiżanki (60g)
- Sól ½ łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Vanilla 1 łyżeczka
Przygotowanie
Smarujemy okrągłą formę (około 23 cm) masłem, rozpuszczamy 5 łyżek masła razem z brązowym cukrem, lub jeżeli tak wam wygodniej, to wylewamy rozpuszczone masło do foremki i wysypujemy na nie brązowy cukier. Układamy pokrojone owoce tak, aby utworzyć atrakcyjny wzór i odstawiamy je na bok. Przystępujemy do wykonania ciasta. Wrzucamy do misy miksera masło i serek śmietankowy i mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka (po jednym) wanilię i dalej mieszamy. Masa może nie być gładka, ale to nie szkodzi bo będzie gładka na końcu. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito aby je napowietrzyć. Dodajemy mąkę i mleko w dwóch lub trzech częściach na przemian, mieszając na średnich obrotach. Na koniec włączamy duże obroty na 30 sekund. Masę wylewamy do formy z ułożonymi owocami. Wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Sprawdżcie patyczkiem po około 40 minutach. Po wyjęciu z pieca, odczekajcie około 15 minut i używając dużej patery lub talerza odwróćcie na nie ciasto. Tutaj ostrzegam, że ciasto i forma są gorące i trzeba zachować się ostrożnie. Użyjcie ściereczek, żeby się nie poparzyć.