Dynia. Jeden z symboli jesieni, kolor ognia w kominku, opadających liści. Przybywa w Polsce w ostatnich latach więcej gatunków dyni i jej fanów. Staje się ona coraz bardziej popularna i słusznie, bo zdrowa, sezonowa i smaczna. Wreszcie zaczęliśmy doceniać jej walory smakowe i możliwości jakie daje nam w kuchni. Coraz więcej z nas je mniej mięsa lub zupełnie z niego rezygnuje. To kolejna możliwość na urozmaicenie naszej codziennej diety, spróbowanie zupełnie nowych przepisów i wykorzystanie różnych odmian dyni do dań słodkich i słonych. Ta wersja zupy z dyni wychodzi najlepiej z dyni o zwartym ciemno pomarańczowym miąższu. Nie nadaje się tutaj butternut squash. Dynia sama w sobie jest dosyć słodka, natomiast jabłka to jeszcze jeden elementu jesieni, taka niespodzianka. Dodaje lekkości i troszkę kwasowości. Najlepsze są tutaj jabłka typu antonówka, granny smith lub inne stosowane zwykle do wypieków. Zupę rozcieńczam wodą, ale z powodzeniem można zastąpić ją niesłodzonym sokiem jabłkowym lub bulionem warzywnym czy mięsnym.
Dynia upieczona 3 filiżanki
Jabłko antonówka 1 duże (1 ½ małe)
Marchewka 1
Cebula średnia 1
Czosnek 2 ząbki
Imbir korzeń 2 posiekane łyżeczki
Jalapeno 1 (jeżeli nieostre to 2)
Cynamon ½ łyżeczki
Sól do smak
Woda 3 filiżanki
Cukier 1 łyżeczka
Dynię kroimy na kawałki, smarujemy oliwką z oliwek i opruszamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C odkryte na blasze (takiej do pieczenia ciasteczek) przez 30-40 minut. Wszystko zależy od odmiany dyni i na jak duże kawałki została pokrojona. Wystarczy po 20-25 minutach sprawdzić widelcem, czy zmiękła. Powinna się również w widoczny sposób zrumienić i skarmelizować na brzegach. Upieczoną dynie odstawiamy do ostygnięcia. Można przygotować ją tego samego dnia, lub dzień wcześniej. Wówczas przechowamy ją po prostu w lodówce. Upieczoną dynię ugniatamy widelcem, odmierzamy 3 filiżanki i odstawiamy na bok. Przygotowujemy resztę składników. Jabłko antonówkę lub inne kwaśne jabłko obieramy i tniemy na cząstki. Marchewkę również obieramy i dzielimy nożem na małe cząstki. Średniej wielkości cebulę siekamy drobno tak jak i jalapeno, imbir i czosnek. Wszystko układamy w grupy na desce lub talerzu. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę, posypujemy ją dużą szczyptą soli i cukru. Pozwalamy się zeszklić na średnim ogniu przez 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Gdy ładnie zmięknie i zacznie lekko nabierać koloru dodajemy imbir, jalapeno dalej mieszając przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę, czosnek, cynamon a po około minucie jabłko i dynię. Mieszamy wszystko, dolewamy 3 filiżanki wody i doprowadzamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż marchewka zmięknie a jabłko zacznie się prawie rozpadać.
Wyłączamy ogień i po lekkim przestygnięciu blendujemy zupę na gładko. W tym momencie sprawdzamy smak zupy i dodajemy soli do smaku. Podajemy zupę z prażonymi pestkami dyni, grzankami lub czipsami z jabłek. Można ją również przybrać ziołami czy siekaną zieloną pietruszką. To ładny kontrast kolorystyczny.
Zupa krem z dyni i jabłek
DrukujSkładniki
- Dynia upieczona 3 filiżanki
- Jabłko antonówka 1 duże (1 ½ małe)
- Marchewka 1
- Cebula średnia 1
- Czosnek 2 ząbki
- Imbir korzeń 2 posiekane łyżeczki
- Jalapeno 1 (jeżeli nieostre to 2)
- Cynamon ½ łyżeczki
- Sól do smak
- Woda 3 filiżanki
- Cukier 1 łyżeczka
Przygotowanie
Dynię kroimy na kawałki, smarujemy oliwką z oliwek i opruszamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C odkryte na blasze przez 30-40 minut. Po 20-25 minutach sprawdzić widelcem, czy zmiękła. Powinna się również w widoczny sposób zrumienić i skarmelizować na brzegach. Upieczoną dynie odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną dynię ugniatamy widelcem, odmierzamy 3 filiżanki i odstawiamy na bok. Przygotowujemy resztę składników. Jabłko antonówkę lub inne kwaśne jabłko obieramy i tniemy na cząstki. Marchewkę również obieramy i dzielimy nożem na małe cząstki. Średniej wielkości cebulę siekamy drobno tak jak i jalapeno, imbir i czosnek. Wszystko układamy w grupy na desce lub talerzu. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę, posypujemy ją dużą szczyptą soli i cukru. Pozwalamy się zeszklić na średnim ogniu przez 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Gdy ładnie zmięknie i zacznie lekko nabierać koloru dodajemy imbir, jalapeno dalej mieszając przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę, czosnek, cynamon a po około minucie jabłko i dynię. Mieszamy wszystko, dolewamy 3 filiżanki wody i doprowadzamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż marchewka zmięknie a jabłko zacznie się prawie rozpadać. Wyłączamy ogień i po lekkim przestygnięciu blendujemy zupę na gładko.