Mam nadal zapas dyni i chociaż zwykle robię amerykański placek z nadzieniem z dyni, do którego używam specjalnego, tradycyjnego przepisu, to tym razem wykorzystuję ciasto z zamrażalnika. To ciasto na tartę przygotowane miesiąc temu w większej ilości i nadmiar zamrożony na niespodziewane okazje. T przepis z postu na „morelową tartę” Również wykorzystam ciasto na ciasteczka cukrowo maślane, którego zostało mi trochę z poprzedniego mojego projektu. Zrobię z niego małe ciasteczka w kształcie jesiennych liści. Przepis na amerykańskie ciasto na placek (american pie dough) pokażę jak zrobić i zastosować wkrótce. Będzie cudownie kruche, maślane i uzależniające, a sezon na american pie trwa cały rok.
Pure z dyni 2 filiżanki
Jaja 3 całe
Śmietanka 30% 1 filiżanka
Rum (może być brandy) 2 łyżki
Cukier brązowy (muscovado lub inny) ½ filiżanki
Cynamon 1 łyżeczka
Imbir 1 łyżeczka
Gożdziki ⅛ łyżeczki
Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
Pieprz czarny ⅛ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Wanilia 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dynię należy wcześniej ugotować lub upiec i utrzeć na pure. Można to zrobić dzień wcześniej. Formę do tarty wyłożyć ciastem do tart. Przepis we wcześniejszym poście (pate sucre). Dobrze to również zrobić wcześniej, co najmniej 1-2 godziny i trzymać w gotowości w lodówce. Ale można to zrobić dzień wcześniej. Tarta z dyni piecze się przez godzinę i w tym wypadku piekę całą tartę razem z nadzieniem.
Piec nastawiamy na 175 C, a w czasie gdy ten się rozgrzewa przygotowujemy nadzienie. Do dużej miski wkładamy dynię, jajka, śmietankę i rum i mieszamy dokładnie rózgą. Jeżeli pure z dyni jest bardzo wilgotne i wodniste, można je wcześniej odcedzić przez sito przez 1-2 godziny. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i cukier i mieszamy wszystko razem. Nadzienie wykładamy na tartę i wkładamy do rozgrzanego pieca. Jeżeli chcemy, możemy położyć tartę na formie do ciastek. Po 45 minutach sprawdzamy czy wierzch tarty nie zaczyna pękać i jeżeli tak się dzieje, możemy trochę zmniejszyć temperaturę. Tarta powinna być mocno zrumieniona i środek jej nie powinien się ruszać jeśli potrząśniemy tartą.
Ustawiamy tartę na kratce i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Ja zwykle dekoruję tartę ciasteczkami w kształcie listków i podaję ją z bitą śmietaną.
Muszę dodać, że w wypadku mojej tarty użyłam małej formy, takiej 21 cm z wysokimi brzegami. Na taką pozwoliła mi ilość ciasta na tartę, którą miałam w zamrażalniku. Zostało mi trochę nadzienia, które umieściłam w kokilce i zapiekłam osobno. Można jednak wykorzystać większą formę, taką 24-25 cm i wówczas użyjecie całe nadzienie.
Tarta z dyni
DrukujSkładniki
- Pure z dyni 2 filiżanki
- Jaja 3 całe
- Śmietanka 30% 1 filiżanka
- Rum (może być brandy) 2 łyżki
- Cukier brązowy (muscovado lub inny) ½ filiżanki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Imbir 1 łyżeczka
- Gożdziki ⅛ łyżeczki
- Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
- Pieprz czarny ⅛ łyżeczki
- Sól ½ łyżeczki
- Wanilia 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Dynię należy wcześniej ugotować lub upiec i utrzeć na pure. Można to zrobić dzień wcześniej. Formę do tarty wyłożyć ciastem do tart. Przepis we wcześniejszym poście (pate sucre). Dobrze to również zrobić wcześniej, co najmniej 1-2 godziny i trzymać w gotowości w lodówce. Ale można to zrobić dzień wcześniej. Tarta z dyni piecze się przez godzinę i w tym wypadku piekę całą tartę razem z nadzieniem. Piec nastawiamy na 175 C, a w czasie gdy ten się rozgrzewa przygotowujemy nadzienie. Do dużej miski wkładamy dynię, jajka, śmietankę i rum i mieszamy dokładnie rózgą. Jeżeli pure z dyni jest bardzo wilgotne i wodniste, można je wcześniej odcedzić przez sito przez 1-2 godziny. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i cukier i mieszamy wszystko razem. Nadzienie wykładamy na tartę i wkładamy do rozgrzanego pieca. Jeżeli chcemy, możemy położyć tartę na formie do ciastek. Po 45 minutach sprawdzamy czy wierzch tarty nie zaczyna pękać i jeżeli tak się dzieje, możemy trochę zmniejszyć temperaturę. Tarta powinna być mocno zrumieniona i środek jej nie powinien się ruszać jeśli potrząśniemy tartą.