To ciasto, którym się właśnie zajadam gdy to piszę, a które ze względu na swój kształt jest popularnie nazywane bunt cake, jest kwintesencją jesieni. Wspomnienie jesiennych sadów jabłkowych, cydru, cynamonu i słodko kwaśnych żurawin. Zwykle do tego ciasta użyłabym cydru bezalkoholowego, który jest szalenie popularny jesienią w Nowej Anglii i zawsze można go znależć na straganach w Nowym Jorku jak i w sklepach od września do grudnia. Ten ze straganów, pochodzący z pobliskich farm jest najlepszy, dosyć mętny, w kolorze jasnej herbaty, jest pyszny na zimno z lodówki lub zagrzany z cynamonem, gożdzikami i skórką pomarańczy. Jest niepasteryzowany i wytrzymuje w lodówce do tygodnia. My mamy w Polsce jak na razie tylko cydr z alkoholem, więc postanowiłam zagotować 2 filiżanki francuskiego cydru, i zredukować go do 1 filiżanki. W ten sposób odparowałam alkohol i pogłębiłam smak. Kolor również zmienił się na lekko herbaciany. A może jakieś nasze polskie farmy pokuszą się na produkcję takiego świeżego cydru? Myślę, że wielbiciele zdrowego odżywiania byliby szczęśliwi przez całą jesień.

Składniki suche:
Mąka uniwersalna 2 filiżanki
Mąka owsiana 1 ½ filiżanki (zmielone płatki owsiane)
Cynamon 1 łyżeczka
Gożdziki mielone ¼ łyżeczki
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki

Składniki mokre:
Cydr jabłkowy 1 filiżanka (zredukowany na ogniu z 2 filiżanek)
Sos jabłkowy (rozparowana antonówka) ¾ filiżanki
Cukier 1 ½ filiżanki
Olej z pestek winogron (lub inny neutralny) ¾ filiżanki
Jaja 3
Wanilia 1 łyżeczka
Jabłko Granny Smith 1 obrane i pokrojone w kostkę
Żurawina suszona ⅓ filiżanki


Nie miałam również mąki owsianej, więc postanowiłam użyć młynka do kawy, którym okazjonalnie robię cukier puder z cukru zwykłego. Zadziałało. Nie była to taka “typowa” mąka, ale postanowiłam poeksperymentować i uważam, że udało mi się wprowadzić fajną teksturę, smak, no i przemyciłam sporo zdrowej owsianki do deseru.
Sos jabłkowy to nic innego jak rozparowane jabłka antonówki. Bardzo szybko i łatwo to zrobić używając właśnie antonówki lub szarej renety. Ja przygotowałam sobie kilka słoiczków na okazje pieczenia.





Ciasto jest super łatwe do wykonania. Ważne jest, aby forma (o średnicy 24-25cm) była dokładnie wysmarowana masłem i wysypana mąką. Piec nastawiamy na 180 C. Przygotowujemy dwie miski. Do większej wsypujemy wszystkie “suche” składniki: mąkę, mąkę owsianą, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
Do drugiej miski wkładamy wszystkie “mokre” składniki: jaja, cukier, sos jabłkowy, cydr, olej, wanilię i mieszamy rózgą aż będą stanowiły jednolitą mokrą masę. W międzyczasie kroimy jabłko i odmierzamy suszoną żurawinę.
Do suchych składników wlewamy mokre składniki i delikatnie mieszamy rózgą, aż się połączą. Zamieniamy rózgę na łopatke i dołączamy do masy jabłko i żurawinę. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 60 minut, być może kilka minut więcej, lub mniej. Należy po pół godzinie obrócić ciasto w piecu i po 50-55 minutach zacząć sprawdzać patyczkiem, na jakim etapie pieczenia jesteśmy. Gdy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z pieca na kratkę. Po 10 minutach wyjmujemy nasz bundt cake z formy.







Możecie oblać bundt cake lukrem. Ja użyłam cytrynowego. Do startej skórki z cytryny dodajcie soku z cytryny 2 łyżki i do tego dodajcie cukru pudru około 1 ½ lub 2 filiżanki, tak aby powstała gęsta jak śmietana masa. Polejcie tym bundt cake gdy zupełnie wystygnie. Lukier posypcie posiekanymi grubo i całymi suszonymi żurawinami. Możecie dodać również siekane orzechy włoskie. Będą tu bardzo pasować.
Inna wersja, to taka przypominająca jesienne cydrowe donuty. Smarujemy bundt cake roztopionym masłem (2 łyżki) i obsypujemy go cukrem zmieszanym z cynamonem.
Ja lubię lukier, więc wybrałam go tym razem, ale następnym może spróbuję cynamonowy cukier.

Cydrowy Bundt Cake z jabłkami i żurawinami
DrukujSkładniki
- Składniki suche:
- Mąka uniwersalna 2 filiżanki
- Mąka owsiana 1 ½ filiżanki (zmielone płatki owsiane)
- Cynamon 1 łyżeczka
- Gożdziki mielone ¼ łyżeczki
- Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
- Soda oczyszczona ½ łyżeczki
- Sól ½ łyżeczki
- Składniki mokre:
- Cydr jabłkowy 1 filiżanka (zredukowany na ogniu z 2 filiżanek)
- Sos jabłkowy (rozparowana antonówka) ¾ filiżanki
- Cukier 1 ½ filiżanki
- Olej z pestek winogron (lub inny neutralny) ¾ filiżanki
- Jaja 3
- Wanilia 1 łyżeczka
- Jabłko Granny Smith 1 obrane i pokrojone w kostkę
- Żurawina suszona ⅓ filiżanki
Przygotowanie
Ważne jest, aby forma (o średnicy 24-25cm) była dokładnie wysmarowana masłem i wysypana mąką. Piec nastawiamy na 180 C. Przygotowujemy dwie miski. Do większej wsypujemy wszystkie “suche” składniki: mąkę, mąkę owsianą, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
Do drugiej miski wkładamy wszystkie “mokre” składniki: jaja, cukier, sos jabłkowy, cydr, olej, wanilię i mieszamy rózgą aż będą stanowiły jednolitą mokrą masę. W międzyczasie kroimy jabłko i odmierzamy suszoną żurawinę.
Do suchych składników wlewamy mokre składniki i delikatnie mieszamy rózgą, aż się połączą. Zamieniamy rózgę na łopatke i dołączamy do masy pokrojone jabłko i żurawinę. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 60 minut, być może kilka minut więcej, lub mniej. Należy po pół godzinie obrócić ciasto w piecu i po 50-55 minutach zacząć sprawdzać patyczkiem, na jakim etapie pieczenia jesteśmy. Gdy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z pieca na kratkę. Po 10 minutach wyjmujemy ciast z formy.
Dodatkowo
W wersji wegańskiej, zamiast jajek użyjcie 3 łyżek mielonego siemienia lnianego rozmieszanego z 9 łyżkami wody.

