Nie ma to jak domowe krakersy. Mają tylko kilka podstawowych składników, żadnych dziwnych chemicznych dodatków smakowych, czy konserwantów i tylko od was zależy jakiej jakości są składniki w waszych krakersach. Jest to bardzo elastyczny przepis, co oznacza, że możecie w miejsce nasion sezamu użyć innych, na przykład nasion chia, siemię lniane czy ziarenka maku. Można użyć większe ziarna takie jak dyni, ale są one duże, więc będzie trudno ciasto wałkować. Można w tym wypadku posiekać je drobno, lub zmielić, co już stanowi pewne dodatkowe czynności utrudniające cały proces, więc to wasza decyzja ile czasu chcecie poświęcić na robienie krakersów. Łatwo urozmaicić smak krakersów dodając słodkiej papryki (dla koloru i smaku) czy też papryki wędzonej, ostrej, cayenne lub nawet przyprawę curry. Jest tu przed wami całe mnóstwo możliwości na urozmaicenie tego przepisu i dopasowanie do waszych ulubionych smaków. Ja daję wam tutaj przepis podstawowy, który może być jak malarskie płótno. Jakkolwiek mój przepis wyjściowy jest super pyszny, i myślę, że większośc z was ta właśnie wersja przepisu bardzo zadowoli.
składniki:
Mąka żytnia chlebowa 145g
Mąka uniwersalna 145g
Ziarna sezamu białego ⅓ filiżanki
Ziarna sezamu czarnego ¼ filiżanki (może być mak lub nasiona chia)
Ziarna słonecznika grubo zmielone ⅓ filiżanki
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Pieprz mielony ½ łyżeczk
Miód 1 łyżeczka
Olej z oliwek 3 łyżki
Woda 170 ml (3/4 filiżanki)
Włóżcie do miski wszystkie składniki oprócz miodu, oleju i wody. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Dodajcie miód i olej i przemieszajcie wszystko. Wlejcie wodę i szpatułką lub łyżką wymieszajcie wszystko dokładnie aż się połączy w ciasto.Jeżeli wydaje się zbyt suche, dodajcie odrobinę wody. Wyłóżcie ciasto na blat stołu i ugniatajcie przez około minutę, dwie. Przykryjcie ciasto ściereczką i pozostawcie, żeby odpoczęło przynajmniej przez 15 minut, do godziny.
Podzielcie ciasto na kilka części, 6 lub 8, łatwiej się będzie je wałkować.
Wałkójcie ciasto najcieniej jak to możliwe. Nożem lub kółkiem do przecinania pizzy podzielcie wywałkowane ciasto na prostokąty lub kwadraty i połóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Nastawcie piec na 200 C. Włóżcie dwie blachy do pieca i po 5-7 minutach obróćcie i zamieńcie miejscami. Sprawdżcie krakersy po 10 minutach. Czas pieczenia zależ od grubości krakersów i ich wiekości. Moje były gotowe po 12 minutach.
Krakersy żytnio pszenne z ziarnami
DrukujSkładniki
- Mąka żytnia chlebowa 145g
- Mąka uniwersalna 145g
- Ziarna sezamu białego ⅓ filiżanki
- Ziarna sezamu czarnego ¼ filiżanki (może być mak lub nasiona chia)
- Ziarna słonecznika grubo zmielone ⅓ filiżanki
- Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz mielony ½ łyżeczk
- Miód 1 łyżeczka
- Olej z oliwek 3 łyżki
- Woda 170 ml
Przygotowanie
Włóżcie do miski wszystkie składniki oprócz miodu, oleju i wody. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Dodajcie miód i olej i przemieszajcie wszystko. Wlejcie wodę i szpatułką lub łyżką wymieszajcie wszystko dokładnie aż się połączy w ciasto.Jeżeli wydaje się zbyt suche, dodajcie odrobinę wody. Wyłóżcie ciasto na blat stołu i ugniatajcie przez około minutę, dwie. Przykryjcie ciasto ściereczką i pozostawcie, żeby odpoczęło przynajmniej przez 15 minut, do godziny.
Podzielcie ciasto na kilka części, 6 lub 8, łatwiej się będzie je wałkować.
Wałkójcie ciasto najcieniej jak to możliwe. Nożem lub kółkiem do przecinania pizzy podzielcie wywałkowane ciasto na prostokąty lub kwadraty i połóżcie na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Nastawcie piec na 200 C. Włóżcie dwie blachy do pieca i po 5-7 minutach obróćcie i zamieńcie miejscami. Sprawdżcie krakersy po 10 minutach. Czas pieczenia zależ od grubości krakersów i ich wiekości. Moje były gotowe po 12 minutach.