Naleśniki z mąki owsianej są naprawdę bardzo smaczne. Mają swój unikalny, lekko orzechowy smak. Są bardziej kruche i delikatne. Bardzo smakowały mojemu mężowi, a to dla mnie zawsze bardzo dobry znak. Do ciasta dodaję roztopione masło, tak jak to robią Francuzi ze swoimi crepes. Można masło ominąć, jeśli ktoś masła się wystrzega, ale dla mnie masło to również nośnik smaku, więc uważam, że jest ono potrzebne zarówno do smaku jak i jakości naleśników. Ponieważ jak wspomniałam ciasto z mąki owsianej jest bardzo delikatne i kruche, to przewracanie naleśników jest odrobinę trudniejsze w tym wypadku, ale całkowicie wykonalne, nawet dla mniej doświadczonych. Również podczas składania ich, czy też zwijania, z powodu ich delikatności mogą miejscami pękać, ale to niewielka przeszkodaa. Są tak smaczne, że łatwo im wybaczyć pewne niedoskonałości i tą lekko pomarszczoną powierzchnię. Bardzo rustykalny styl.
Ja przygotowałam do nich takie bardzo klasyczne nadzienie z serka wiejskiego, z cynamonem, odrobiną cukru i rodzynkami, bo takie lubię najbardziej. Dodałam dwie łyżki gęstej śmietanki, bo serek był troszkę suchy, ale to czy dodacie śmietanki, czy nie, zależy właśnie od sera. Warto spróbować również inne nadzienia, niekoniecznie słodkie. Takie warzywne, grzybowe czy też mięsne może być również interesujące.
Składniki ciasta na 5-7 naleśników:
Mąka owsiana 1 ¼ filiżanki
Jaja 1-2
Masło ciepłe, roztopione 1 łyżka
Sól ¼ łyżeczki
Woda, mleko sojowe lub migdałowe
Składniki nadzienia:
Twaróg wiejski półtłusty 300g (ja lubię ten z Piątnicy)
Cukier 3 łyżki
Cynamon ½ łyżeczki
Rodzynki 2 łyżki
Śmietana kwaśna około 2 łyżki (w razie uznania)
Cukier puder do posypania i śmietanka z cukrem do polania naleśników. Można do śmietanki dodać wanilii i zetrzeć skórkę z pomarańczy. Pycha!
To mały przepis, na 5-7 naleśników, więc tak naprawdę na dwie lub trzy osoby, ale bardzo łatwo go powiększyć.
Umieszczamy mąkę w większej misce. Dodajemy jajko (lub jajka) sól, roztopione masło i dodajemy powoli letnią wodę (albo mleko sojowe) jednocześnie mieszając ciasto rózgą. Gdy uzyska ono konsystencję rzadkiej śmietany, należy miskę odstawić na przynajmniej 30 minut. Jeśli chcemy, żeby ciasto naleśnikowe (i usmażone naleśniki) były bardziej elastyczne, użyjmy dwa jajka.
Namoczcie dwie łyżki rodzynek na kilkanaście minut (lub dłużej) w gorącej wodzie, aby zmiękły.
W międzyczasie przygotujecie nadzienie. Do drugiej miski włóżcie serek, cukier, cynamon i rozetrzyjcie wszystko, aż składniki się połączą. Dodajcie rodzynki i śmietanę, jeśli uznacie że jest potrzebna. Jeśli masa wyda się wam za mało słodka, dodajcie więcej cukru. Po pół godzinie być może będzie trzeba dolać odrobinę wody do ciasta, bo mąka owsiana z czasem tak jakby wchłania w siebie więcej wody i ciasto robi się trochę gęstrze.
Naleśniki smażcie na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła, lub jeśli wolicie na neutralnym w smaku oleju. Usmażone naleśniki układajcie jeden na drugim i przykryjcie czystą ściereczką kuchenną. Nadzienie układajcie na połowie naleśnika. Składajcie go w pół i jeszcze raz, tak, aby postał tak jakby trójkąt. Mój mąż uwielbia naleśniki odsmażane, więc tak złożone naleśniki odsmażam na patelni po 3-4 na raz. Wystarczą 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony. Ja wolę nieodsmażane.
naleśniki odsmażane
Mąkę owsianą dostałam w sklepie, konkretnie w Carrefour. Wcześniej do ciasta cydrowo jabłkowego zrobiłam podobną sama. Piszę podobną, bo moja nie była aż tak ładnie zmielona, bo użyłam mojego młynka do kawy. Na nalesniki taka ze sklepu nadaje się bardziej. Można również do mąki owsianej dodać mąki uniwersalnej i zrobic po prostu mieszankę z tych dwóch rodzajów mąki. Naleśniki będą interesujące smakowo i teksturowo ale nie będą już to naleśniki bezglutenowe. Mój organizm nie ma problemu z glutenem, jednak już nie mogę się doczekać, żeby spróbować innych wypieków z tej mąki. Jak widzicie bardzo mi posmakowała.
naleśniki nieodsmażane, z cukrem pudrem i pomarańczą
Naleśniki owsiane z serkiem wiejskim
DrukujSkładniki
- Składniki ciasta:
- Mąka owsiana 1 ¼ filiżanki
- Jaja 1-2
- Masło ciepłe, roztopione 1 łyżka
- Sól ¼ łyżeczki
- Woda, mleko sojowe lub mleko migdałowe
- Składniki nadzienia:
- Twaróg wiejski półtłusty 300g
- Cukier 3 łyżki
- Cynamon ½ łyżeczki
- Rodzynki 2 łyżki
- Śmietana kwaśna około 2 łyżki (w razie uznania)
- Cukier puder do posypania i śmietanka z cukrem do polania naleśników. Można do śmietanki dodać wanilii i zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Przygotowanie
To mały przepis, na 5-6 naleśników, więc tak naprawdę na dwie osoby, ale bardzo łatwo go powiększyć.
Umieszczamy mąkę w większej misce. Dodajemy jajko (lub jajka) sól, roztopione masło i dodajemy powoli letnią wodę jednocześnie mieszając ciasto rózgą. Gdy uzyska ono konsystencję rzadkiej śmietany, należy miskę odstawić na przynajmniej 30 minut. Po pół godzinie być może będzie trzeba dolać odrobinę wody do ciasta, bo mąka owsiana z czasem tak jakby wchłania w siebie więcej wody i ciasto robi się troszkę gęstrze.
Namoczcie dwie łyżki rodzynek na kilkanaście minut (lub dłużej) w gorącej wodzie, aby zmiękły.
W międzyczasie przygotujecie nadzienie. Do drugiej miski włóżcie serek, cukier, cynamon i rozetrzyjcie wszystko, aż składniki się połączą. Dodajcie rodzynki i śmietanę jeśli uznacie, że jest potrzebna. Jeśli masa wyda się wam za mało słodka, dodajcie więcej cukru.
Naleśniki smażcie na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła, lub jeśli wolicie na neutralnym w smaku oleju. Usmażone naleśniki układajcie jeden na drugim i przykryjcie czystą ściereczką kuchenną. Nadzienie układajcie na połowie naleśnika. Składajcie go w pół i jeszcze raz, tak, aby postał tak jakby trójkąt. Wystarczą 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony.
1 comment
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)