Rabarbar mamy jeszcze na straganach i w ogrodach, a sezon na truskawki ciągle w pełni. Truskawki, to właśnie takie moje ulubione połączenie rabarbaru z innymi owocami. Nie jestem tu zresztą w odosobnieniu. To unikalne połączenie słodkich truskawek i kwaskowego rabarbaru jest polularne wszędzie tam, gdzie rosną i truskawki i rabarbar, pewnie dlatego, że razem tworzą cudownie wyważony balans. W gorące dni lata zimny sernik z lodówki wydaje się oczywistym wyborem. Serek mascarpone jest słodki i puszysty. Dodanie do niego musu ze słodko kwaśnych owoców to jak dla mnie świetny wybór i wydaje się taki tradycyjnie polski, ale równocześnie dosyć nowoczesny. Dzięki dodaniu bitej śmietany jest jeszcze bardziej delikatny i lekki. Przygotowuję ten sernik z ochotą, bo rabarbar już powoli się kończy.
Spód:
Ciasteczka owsiane zmielone 1 filiżanka
Cukier 1 łyżka
Masło 40 g
Masa na sernik:
Ser mascarpone 500g
Cukier ½ filiżanki
Śmietana 30% 1 ½ filiżanki ubita z 1 łyżką cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Mus z rabarbaru i truskawek 1 ⅓ – 1 ½ filiżanki
Mus z rabarbaru i truskawek:
Cukier ½ filiżanki
Woda ⅔ filiżanki
Truskawki około 100-125g
Rabarbar około 250g (obrany)
Mus:
Mus to po prostu uduszony w syropie z wody i cukru rabarbar z truskawkami, zblendowany póżniej na gładko.
W małym rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy obrany rabarbar, pocięty na mniejsze kawałki, takie około 10cm. Gotujemy w syropie 4 minuty, po dwie z każdej strony. Odkładamy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Dorzucamy do miękkiego rabarbaru truskawki i gotujemy przez 2 minuty aż zmiękną. Odlewamy ½ filiżanki syropu na galaretkę na wierzch sernika.
Resztę owoców i syropu z rondelka miksujemy do gładkiej konsystencji musu, który dodamy do sernika. W ten sposób uzyska on truskawkowo rabarbarowy smak.
Spód sernika:
Wykonanie spodu sernika jest bardzo proste. Są tu tylko trzy składniki.
Ciasteczka mielimy, lub tak jak ja to zrobiłam umieszczamy w woreczku plastikowym i rozgniatamy wałkiem. Wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i roztopione ciepłe masło. Mieszamy, po czym wykładamy w miarę równo na dno blaszki. Ugniatamy na dnie rękoma, bądż dnem szklanki. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni aż się lekko zrumieni, około 10-12 minut. Wyjmujemy blaszkę z upieczonym spodem z piekarnika i pozwalamy ostygnąć.
Masa serowa:
Zabieramy się za masę serową. Ser mascarpone (w temperaturze pokojowej) miksujemy na średnich obrotach wraz z cukrem i przygotowanym wcześniej musem. Do małego naczynka z 3 łyżkami zimnej wody dosypujemy 2 łyżeczki żelatyny. Gdy ta po kilku minutach napęcznieje, umieszczamy naczynko w małej ilości gorącej wody, tak aby żelatyna rozgrzała się i rozpuściła. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Ubijamy śmietankę (musi być zimna z lodówki – lepiej się ubije) z łyżką cukru i dodajemy do masy serowej mieszając delikatnie z dołu do góry. Wylewamy masę sernikową na ostudzony w międzyczasie spód i wstawiamy do lodówki. I właściwie moglibyśmy nasz sernik pozostawić w takiej formie, ale jeśli wylejemy na wierzch cienką warstwę galaretki, to będzie ona wykończeniem sernika i pozwoli go dłużej przechować w świeżości.
Ja odkładam zwykle kilka kawałków rabarbaru dla dekoracji i ukazania z czego tak naprawdę ten sernik jest zrobiony. Odłożone kawałki rabarbaru jeśli schłodzone w lodówce, zrobią się trochę bardziej zwarte i łatwiejsze do pokrojenia na mniejsze kawałki. Ja moje pokroiłam pod kątem na wąskie paseczki. Tak będzie również łatwiej je ugryżć. Układam kawałki rabarbaru dekoracyjnie na wierzchu sernika.
Galaretka na wierzch:
Do odłożonego syropu z gotowanych owoców dodajemy żelatynę. Przygotowujemy ją w podobny sposób jak do masy serowej. Do 3-4 łyżek zimnej wody dodajemy pełną łyżeczkę żelatyny. Po napęcznieniu podgrzewamy i mieszamy z syropem. Zalewamy galaretką wierzch sernika. Sernik z galaretka stężeją w lodówce po 1-2 godzinach i będzie można go kroić, a kroimy tak jak i inne serniki nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
Sernik rabarbarowo truskawkowy z macarpone
DrukujSkładniki
- Spód:
- Ciasteczka owsiane zmielone 1 filiżanka
- Cukier 1 łyżka
- Masło 40 g
- Masa na sernik:
- Ser mascarpone 500g
- Cukier ½ filiżanki
- Śmietana 30% 1 ½ filiżanki ubita z 1 łyżką cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wody
- Mus z rabarbaru i truskawek 1 ⅓ - 1 ½ filiżanki
- Mus z rabarbaru i truskawek:
- Cukier ½ filiżanki
- Woda ⅔ filiżanki
- Truskawki około 100-125g
- Rabarbar około 250g (obrany)
Przygotowanie
mus: Do gorącego syropu wkładamy obrany rabarbar, pocięty na mniejsze kawałki, takie około 10 cm. Gotujemy w syropie 4 minuty, po dwie z każdej strony. Odkładamy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Dorzucamy do miękkiego rabarbaru truskawki i gotujemy przez 2 minuty aż zmiękną.
Odlewamy ½ filiżanki syropu na galaretkę na wierzch sernika.
Resztę owoców i syropu z rondelka miksujemy do gładkiej konsystencji musu, który dodamy do sernika. W ten sposób uzyska on truskawkowo rabarbarowy smak.
spód sernika:
Ciasteczka mielimy, lub tak jak ja to zrobiłam umieszczamy w woreczku plastikowym i rozgniatamy wałkiem. Wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i roztopione ciepłe masło. Mieszamy, po czym wykładamy w miarę równo na dno blaszki. Ugniatamy na dnie rękoma, bądż dnem szklanki. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni aż się lekko zrumieni, około 10-12 minut. Wyjmujemy blaszkę z upieczonym spodem z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Dekorujemy wierzch sernika pokrojonymi w cienkie plasterki kawałkami rabarbaru, odłożonego wcześniej.
galaretka na wierzch:
Do odłożonego syropu z gotowanych owoców dodajemy żelatynę. Przygotowujemy ją w podobny sposób jak do masy serowej. Do 3-4 łyżek zimnej wody dodajemy pełną łyżeczkę żelatyny. Po napęcznieniu podgrzewamy i mieszamy z syropem. Zalewamy galaretką wierzch sernika. Sernik z galaretka stężeją w lodówce po 1-2 godzinach i będzie można go kroić, a kroimy tak jak i inne serniki nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
masa serowa:
Ser mascarpone (w temperaturze pokojowej) miksujemy na średnich obrotach wraz z cukrem i przygotowanym wcześniej musem. Do małego naczynka z 3 łyżkami zimnej wody dosypujemy 2 łyżeczki żelatyny. Gdy ta po kilku minutach napęcznieje, umieszczamy naczynko w małej ilości gorącej wody, tak aby żelatyna rozgrzała się i rozpuściła. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Ubijamy śmietankę (musi być zimna z lodówki – lepiej się ubije) z łyżką cukru i dodajemy do masy serowej mieszając delikatnie z dołu do góry. Wylewamy masę sernikową na ostudzony w międzyczasie spód i wstawiamy do lodówki. I właściwie moglibyśmy nasz sernik pozostawić w takiej formie, ale jeśli wylejemy na wierzch cienką warstwę galaretki, to będzie ona wykończeniem sernika i pozwoli go dłużej przechować w świeżości.
Dodatkowo
Używam do tego sernika foremki o przekroju 20 cm, jest on więc średniej wielkości. Dla większego sernika musicie zmienić proporcje, powiększając ilość składników o jakie 20-25 %