Wykorzystuję ostatnie już w tym sezonie śliwki (a był to bardzo śliwkowy sezon) i piekę ciasto jogurtowe właśnie z tymi pysznymi, super słodkimi śliwkami. Ciasto samo w sobie jest bardzo łatwe do wykonania i nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych urządzeń kuchennych. Wystarczą dwie miski i jakaś duż łyżka do mieszania. Składniki również bardzo łatwe do kupienia i właściwie można je uznać za zdrowe. Nie ma tutaj masła (chociaż ja nie mam nic przeciwko masłu, wręcz przeciwnie, bardzo je lubię) no i jest jogurt, który uwielbiam jeść pod każdą postacią. Dzięki temu, że użyłam do pieczenia ciasta olej i jogurt, ciasto pozostało wilgotne i pyszne jeszcze trzeciego dnia. No wierzcie mi, trudno o łatwiejsze ciasto do upieczenia, więc do roboty!
Jogurt typu greckiego 1 filiżanka (200g)
Cukier 3/4 filiżanki (200g)
Jajka 3 całe
Starta skórka z cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka
Mąka uniwersalna 1 ¼ filiżanki (190g)
Mąka ziemniaczana lub kukurydziana ¼ filiżanki (35g)
Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Olej ⅓ filiżanki
Śliwki 500 – 600g
Ekstra olej i mąka do wysmarowania i opruszenia blaszki.
Można również użyć wyłącznie mąkę uniwersalną w ilości 1 ½ filiżanki (285-290g).
Lukier na wierzch:
Cukier puder 1 ½ filiżanki
Starta skórka z pomarańczy około 1 łyżki
Sok pomarańczowy – kilka łyżek
Przygotujcie formę, najlepiej taką na sernik, z której łatwo będzie wyjąć upieczone ciasto. Moja foremka miała średnicę
25 cm, ale trochę większa też będzie dobra. Jeśli macie foremkę kwadratową, taką do pieczenia Brownie, to ona również będzie bardzo stosowna. Wysmarujcie dno i brzegi olejem i opruszcie mąką. Włączcie piekarnik i nastawcie go na 180 C. Przygotujcie śliwki. Umyjcie je, przetnijcie na pół wzdłuż i usuńcie z nich pestki.
Startą skórkę pomarańczową należy zmieszać razem z cukrem w miseczce. Do tego dodajcie po kolei resztę “mokrych składników”, czyli całe jaja, jogurt, a na końcu olej. Wymieszajcie dokładnie. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) wymieszajcie razem w większej misce. Do miski z mąką wlejcie mokre składniki i delikatnie, ale stanowczo wymieszajcie razem, aż uzyskacie w miarę gładkie ciasto.
Wlejcie ciasto do przygotowanej foremki i ciasno układajcie na wierzchu wcześniej przygotowane, wypestkowane śliwki. Włóżcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 45-55 minut. Obróćcie ciasto w połowie pieczenia, a po 40 minutach zacznijcie sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem. Gdy wyjmiecie z ciasta suchy patyczek, wyjmijcie ciasto z piekarnika. Część śliwek podczas pieczenia opadnie w głąb ciasta, ale to trochę taki jego urok.
Upieczone ciasto ustawcie na kratce do kompletnego wystygnięcia. W międzyczasie przygotujcie lukier. Do miseczki z odmierzonym cukrem pudrem dodajcie około łyżki startej skórki pomarańczowej i mieszajcie, powoli dolewając po łyżeczce soku pomarańczowego. Lukier nie powinien być za rzadki, gdyż nie chcemy zbyt cienkiej jego warstwy na wierzchu. Niech będzie taki jak gęsta śmietana. Po zupełnym ostygnięciu ciasta posmarujcie lukrem wierzch, starając się zużyć cały lukier. Dzięki lukrowi ciasto będzie wyglądać dość efektownie, a lukier utrzyma jego wilgotność.
ciasto jogurtowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
DrukujSkładniki
- Jogurt typu greckiego 1 filiżanka (200g)
- Cukier 3/4 filiżanki (200g)
- Jajka 3 całe
- Starta skórka z cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka
- Mąka uniwersalna 1 ¼ filiżanki (190g)
- Mąka ziemniaczana lub kukurydziana ¼ filiżanki (35g)
- Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
- Soda oczyszczona ½ łyżeczki
- Sól ½ łyżeczki
- Olej ⅓ filiżanki
- Śliwki 500 - 600g
- Ekstra olej i mąka do wysmarowania i opruszenia blaszki.
- Można użyć tylko mąkę uniwersalną w ilości 1 ½ filiżanki.
- Lukier na wierzch:
- Cukier puder 1 ½ filiżanki
- Starta skórka z pomarańczy około 1 łyżki
- Sok pomarańczowy - kilka łyżek
Przygotowanie
Przygotujcie formę, najlepiej taką na sernik, z której łatwo będzie wyjąć upieczone ciasto. Moja foremka miała średnicę 25 cm, ale trochę większa też będzie dobra. Wysmarujcie dno i brzegi olejem i opruszcie mąką. Włączcie piekarnik i nastawcie go na 180 C. Przygotujcie śliwki. Umyjcie je, przetnijcie na pół wzdłuż i usuńcie z nich pestki. Startą skórkę pomarańczową należy zmieszać razem z cukrem w miseczce. Do tego dodajcie po kolei resztę “mokrych składników”, czyli całe jaja, jogurt, a na końcu olej. Wymieszajcie dokładnie. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) wymieszajcie razem w większej misce. Do miski z mąką wlejcie mokre składniki i delikatnie, ale stanowczo wymieszajcie razem, aż uzyskacie w miarę gładkie ciasto.
Wlejcie ciasto do przygotowanej foremki i ciasno układajcie na wierzchu wcześniej przygotowane, wypestkowane śliwki. Włóżcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 45-55 minut. Obróćcie ciasto w połowie pieczenia, a po 40 minutach zacznijcie sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem. Gdy wyjmiecie z ciasta suchy patyczek, wyjmijcie ciasto z piekarnika. Część śliwek podczas pieczenia opadnie w głąb ciasta, ale to trochę taki jego urok.
Upieczone ciasto ustawcie na kratce do kompletnego wystygnięcia. W międzyczasie przygotujcie lukier. Do miseczki z odmierzonym cukrem pudrem dodajcie około łyżki startej skórki pomarańczowej i mieszajcie, powoli dolewając po łyżeczce soku pomarańczowego. Lukier nie powinien być za rzadki, gdyż nie chcemy zbyt cienkiej jego warstwy na wierzchu. Niech będzie taki jak gęsta śmietana. Po zupełnym ostygnięciu ciasta posmarujcie lukrem wierzch, starając się zużyć cały lukier. Dzięki lukrowi ciasto będzie wyglądać dość efektownie, a lukier utrzyma jego wilgotność.