Cytryny zimą to jeden z moich bardziej ulubionych składników, zwłaszcza, że wykorzystuję je maksymalnie, czyli i tartą skórkę i sok. Stosuję je w dresingach, ciastach, rybach i gdzie tylko się da. Nadal mnóstwo dobrych jakościowo cytrusów w sklepach, więc warto ukręcić szybkie, pyszne ciasto z udziałem cytryn w roli głównej. To ciasto zrobiłam w czasie zimy kilkakrotnie. Przyznam, że w jednym przypadku poniosłam niepowodzenie, bo ciasto zapadło się w środku. Nie była to całkowita klęska, skoro zjedliśmy je całe, niemniej jednak stwierdziłam, że pewna nonszalancja w pieczeniu potrafi się zemścić. Zasady, które wpajałam i powtarzałam moim pracownikom w Cookie Road, czyli trzymanie się przepisu i kolejności dodawanych składników, nie przekombinowywanie, zemściły się na mnie gdy tylko ja sama zignorowałam je. Bardzo chciałam, żeby to ciasto było jeszcze bardziej cytrynowe i podwoiłam ilość soku z cytryny. To równiez sie na mnie zemściło. No po prostu należy zasady pieczenia i składniki szanować. Pieczenie to taka bestia, która wymaga precyzji. To nie jest trudne ciasto i jest w nim niewiele, łatwo dostępnych, prozaicznych składników. Lukier jest również bajecznie łatwy do wykonania. Oprócz zwykłego lukru jest i polewa do nasączenia ciepłego jeszcze ciasta, ale i ona to tylko dwa zmieszane ze sobą składniki.
składniki:
Mąka uniwersalna 240g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Masło (temp. pokojowa) 200g (plus extra do posmarowania formy)
Cukier biały 240 g
Jaja całe 5
Śmietana 18% 80g
Sok cytrynowy 1 ½ -2 łyżki
Skórka cytrynowa starta 1 łyżka (z 1-1 ½ cytryny)
syrop do nasączenia:
Cukier biały (drobny) 50g
Sok z cytryny 4 łyżki
lukier:
Cukier puder 65g
Sok z cytryny 1+ łyżka
Starta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
W sumie potrzeba około 3 cytryn w zależności od ich wielkości i soczystości. Warto więc mieć ich przygotowanych więcej. Cytryny zawsze się przydają, zimą czy latem.
Ustawcie piekarnik na 175 C. Prostokątną foremkę 22 x 12 (taką jak dla keksów) wysmarujcie masłem i opruszcie mąką.
Zetrzyjcie skórkę z 2-3 cytryn, wyciśnijcie z nich sok i odstawcie na bok.
Dobrze jest wyjąć masło i jaja ze 30 minut wcześniej, tak, aby uzyskały temperature pokojową.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiejcie przez sito do miski i pozostawcie na boku. W małej miseczce zmieszajcie śmietanę z sokiem z cytryny.
W misie miksera (lub używając sprzętu ręcznego) ubijajcie cukier, skórkę cytrynową i masło na pulchną masę przez około 4-5 minut. Potem dodawajcie po jednym jajku ciągle ubijając.
Dodajcie suche składniki w trzech częściach na przemian ze zmieszaną śmietaną i sokiem cytrynowym (w dwóch częściach), zaczynając i kończąc składnikami suchymi. Róbcie to na wolnych obrotach.
Tak wymieszane ciasto przełóżcie do formy.
Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika na około 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem drewnianym w drugiej połowie pieczenia. W trakcie pieczenia przygotujcie syrop do ciasta, czyli zmieszajcie i rozpuśćcie drobny biały cukier z sokiem z cytryny. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika i ustawcie na kratkę.
Po dziesięciu minutach wyjmijcie ciasto z blachy na kratkę lub talerz i nasączajcie syropem z cukru i cytryny.
Przygotujcie lukier, mieszając cukier puder ze skórką cytrynową i sokiem cytrynowym. Polejcie ciasto gęstym lukrem gdy już zupełnie ostygnie.