Nieczęsto wrzucam na mojego bloga przepisy ciasteczek, ale ten przepis jest wyjątkowy i totalnie wart wykonania.
O tym, że warto je upiec świadczy fakt, że zjedliśmy wczoraj z Jurkiem po cztery ciasteczka starając się bardzo, żeby nie zjeść ich więcej. Ciasteczka Tahini nie są przesadnie słodkie, tylko takie w sam raz. Nie zawierają jaka, czyli są to typowe kruche ciasteczka. Korzenie przepisów na ciasteczka z użyciem pasty Tahini sięgają obszarów Izraela i Turcji. W Turcji nazywane są one “tahin kunabiyesi” i zawierają w sobie często również wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy oraz olej z oliwek. Ten mój przepis jest nie do końca mój. Pochodzi on z bardzo popularnej restauracji/delikatesów “Mamaleh’s” w Cambridge w stanie Massachusetts na wschodnim wybrzeżu USA. Ci z was, którzy sami robicie w domu hummus, na pewno macie w szafce w kuchni pastę tahini. Warto więc spróbować dodać jej do słodkich wypieków. Składników w przepisie jest tylko kilka, co dla mnie zwykle jest na plus, bo tak jest zawsze łatwiej. Przepis jest również super prosty do wykonania dla tych, którzy w kuchni nie czują najpewniej. Uprzedzam,że wymówki w stylu “ja nie potrafię” czy “mnie to się w kuchni nic nie udaje” raczej do mnie nie trafią. Ponieważ piekłam ciasteczka dla dwóch osób, to podzieliłam ten przepis na pół. Podaję wam najpierw wersję pełną, a niżej zmniejszoną, taką dla singli. Ale zapewne mało kto skorzysta ze zmniejszonej wersji przepisu.
Składniki na pełen przepis:
Mąka uniwersalna 330g (2 filiżanki)
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Masło 170g
Miód 3 łyżki
Tahini 180g (¾ filiżanki)
Cukier biały drobny 180g
Ziarna sezamu (lekko tostowane) ¾ filiżanki
Cukier biały można zastąpić brązowym. Ja dałam bardzo pełne łyżki miodu lipowego. Miód wielokwiatowy również będzie dobry.
Przygotujcie blaszki na ciasteczka, wykładając je papierem do pieczenia, lub matą silikonową. Ustawcie piekarnik na 180 stopni. Przygotujcie na blacie wszystkie składniki. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, nasiona sezamu wcześniej lekko uprażone przez kilka minut na patelni. Pastę tahini wcześniej wymieszajcie dobrze, bo często jej gęsta warstwa osadza się na dnie słoja.
Masło, cukier, sól i miód należy utrzeć dobrze w mikserze przez 3-4 minut. Dodajcie pastę tahini i kontynuujcie ucieranie przez kolejne 2-3 minuty do połączenia się składników w gładką puszystą masę. Na koniec dodajcie mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch częściach. Mieszajcie wszystko do połączenia się w całość, tak około 1-2 minuty.
Ciasto będzie się wydawało lekko kleiste, ale gdy wyłożycie je na blat stołu łatwo utworzycie z niego gładką kulę i nie będzie się ono przyklejało do palców. Z tego przepisu uzyskacie 24 większe lub, tak jak ja zrobiłam 32 średniej wielkości ciasteczka. Łatwo jest je dzielić. Najlepiej zróbcie z ciasta wałek i podzielcie na dwie równe części. Potem dzielcie kolejne części wałka na mniejsze kawałki, aż do uzyskania odpowiedniej ilości małych cząstek. Z nich utworzycie kulki.
Przygotujcie niską szeroką miseczkę z uprażonymi nasionami sezamu. Możecie obtoczyć kulki tylko jedną połową w sezamie. Ja obtoczyłam kulki ciasta w całości, bo chciałam sezam również na spodzie ciasteczek i tak było po prostu łatwiej. Teraz należ kulki spłaszczyć w dłoniach lub ułożyć na blaszce i zrobić to na niej. Ja spłaszczyłam je do wielkości 6-7 cm w średnicy. Uzyskałam grubość około 0,5 – 0,6 cm. Możecie zrobić je grubsze lub cieńsze, ale dla mnie wielkość jaką wam podałam wydaje się optymalna. Ciasteczka urosną niewiele, więc nie trzeba zostawiać dużych odległości pomiędzy ciasteczkami na blaszce.
Blacha z ciasteczkami przed włożeniem do pieca.
Upieczone ciasteczka.
Pieczcie je w 180 C przez 12 -15 minut, rotując blaszki w połowie pieczenia. Chodzi o uzyskanie złocistego koloru. Dłuższe pieczenia da wam bardziej chrupkie ciasteczka. Ciasteczka tahini pozostaną dobre do spożycia przez co najmniej tydzień, a z pewnością dłużej. Ale zapewniam was, że znikną szybciej.
Składniki na zmniejszony przepis:
Mąka uniwersalna 175-180 g (1 filiżanka)
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Sól ¼ łyżeczki
Masło 85 g
Miód 1 ½ – 2 łyżki
Tahini 90 g (mniej niż ½ filiżanki)
Cukier biały drobny 90 g
Tostowane nasiona sezamu ½ filiżanki