Chlebki pita wydają się skomplikowane do zrobienia w domowej kuchni, ale tak naprawdę to kolejna wersja podpłomyków, tyle że z bardziej orientalnych regionów świata. W wypadku pity używany drożdży, mąki i oleju. Mąka może być w całości uniwersalna biała pszenna lub mieszana biała pszenna z gryczaną lub pszenną razową (z przewagą mąki pszennej białej). Wiem, że chlebek pita jest łatwo dostępny w sklepach z produktami orientalnymi w większych miastach, ale żaden z nich nie przebije własnoręcznie zrobionych świeżych, cieplutkich chlebków. To wspaniałay i naturalny dodatek do hummusów, dipów z fasoli, bakłażanów i posiłków dla wszystkich, w tym wegetarian i wegan.
Na osiem chlebków potrzebujecie:
Mąka uniwersalna 2 ¾ – 3 filiżanki (630 – 700g)
Cukier 1 łyżka
Drożdże świeże 35g
Woda letnia 1 filiżanka
Olej z oliwek 1 łyżka
Sól 1 ¾ łyżeczki
Do misy miksera włóżcie drożdże, letnią wodę, łyżkę cukru, filiżankę (z 2 3/4 -3 filiżanek) mąki. Wymieszajcie wszystkie składniki i pozostawcie na 10 – 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny już pracować, pojawią się na powierzchni małe pęcherzyki i masa drożdżowa napuchnie i podrośnie. Dodajcie sól, oliwę z oliwek i resztę mąki (1 ¾ filiżanki). Zachowajcie ¼ filiżanki z trzech. Tą resztę mąki dodacie do ciasta później, jeśli okaże się, że podczas jego mieszania, ciasto będzie jeszcze zbyt rzadkie i kleiste. Mieszajcie ciasto hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego przez około 5 minut na średnich obrotach, lub po prostu rękami, co zajmie trochę dłużej. Jeśli ciasto nadal klei się do ścianek misy dodajcie więcej mąki, jeśli ścianki misy są już gładkie i ciasto się do niej nie klei, to znaczy, że macie wyrobione ciasto z wystarczającą ilością mąki.
Do średniej wielkości miski wlejcie łyżkę oleju, włóżcie ciasto, obróćcie w misce tak, aby było pokryte cienką warstwą oleju, przykryjcie ściereczką i pozostawcie na 1 – 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto (a powinno ono podwoić swoją objętość) należy “uderzyć” pięścią w środek tak, aby opadło. To ciasto jest już gotowe, aby formować kulki do wyrastania na chlebki pita, ja jednak zawsze daję ciastu drożdżowemu odpocząć i wyrosnąć po raz drugi w lodówce przez noc. W tym celu zawijam miskę z ciastem w worek foliowy i wstawiam do lodówki. Ciasto może poleżeć w lodówce do kilkunastu godzin. Pita najlepiej smakuje świeża, jeszcze ciepła, więc dobrze jest ją upiec przed podaniem. Po upieczeniu przykryjcie pitę czystą ściereczką, a żeby przechować dłużej zawińcie chlebki dość szczelnie, a poleżą w pokojowej temperaturze przez kilka dni.
Wyjmijcie ciasto z lodówki około godziny przed zamierzanym pieczeniem, a właściwie smażeniem. Podzielcie ciasto na osiem części, formujcie kulki, pozostawcie je pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Ciasto odpocznie, kulki ocieplą się i bardzo lekko podrosną. Teraz są gotowe do wałkowania i smażenia na patelni.
Na podsypanym mąką blacie wałkujcie kawałki ciasta. Ja wałkuję je bardzo cienko, bo lubię moje pity cienkie, ale jeśli wolicie grubsze, to wałkujcie placki grubsze (tak na 5-7 mm.). Możecie je wszytkie najpierw wałować, przesypać mąką, przykryć ściereczką i potem smażyć jedną po drugiej, lub wałkować po jednym placku i wówczas je smażyć. To zależy od tego jak szybko i sprawnie potraficie wałkować i smażyć i jak pewnie czujecie się w kuchni.
Patelnię wysmarujcie bardzo cienko olejem rzepakowym. Najlepiej zrobić to namoczonym w oleju kawałkiem ręcznika papierowego. Ja zrobiłam to przy smażeniu pierwszej pity, a następne chlebki smażyłam na suchej patelni. Patelnia powinna być solidna i ciężka. Cienka, lekka patelnia będzie wasze chlebki przypalać. Kładźcie surowy placek na rozgrzanej patelni. W czasie dwóch minut powinny pojawić się rosnące pęcherzyki. One połączą się ze sobą tworząc jeden pęcherz. Placek będzie wyglądał jak poduszeczka. Przewróćcie placek na drugą stronę na kolejne 1-2 minuty i zdejmijcie z patelni na talerz.
Cienkie chlebki pita smażą się bardzo szybko, mogą się lekko przypalać. Lekkie przypalenia chlebka mnie osobiście nie przeszkadzają. Ja podaję takie chlebki z humusem. Możecie hummus kupić w sklepie lub zrobić swój. Do hummusu i chlebków pita zwykle kroję ogórek, rzodkiewkę, kawałki gotowanego kalafiora lub gotowane czerwone buraczki, jajko na twardo lub miękko, kilka listków sałaty, miętę lub inne warzywa. Do takiego zestawu pasują również tostowane nasiona sezamu, kmin rzymski, szczypiorek, kolendra, extra virgine olej z oliwek i przyprawa.