Zima powoli, jak dla mnie zbyt powoli odpuszcza, ale nadal mamy sezonowe, pyszne pomarańcze i inne owoce cytrusowe. No i oto mamy super świetny przepis na wykorzystanie pomarańczy. Właściwie ten przepis nadaje się na cały czas zimy, włącznie z okresem świątecznym. Nie wiem jak wy, ale dla mnie święta to między innymi pomarańcze, mandarynki, cynamon i goździki. No właśnie. Używamy w tym cieście kandyzowanych plastrów pomarańczy i wykorzystujemy syrop pozostały z ich kandyzowania. Dzięki temu syropowi ciasto jest dodatkowo nawilżone, a co ważniejsze, jego smak jest cudownie wzmocniony. Ja wspominam później w tekście, że ciasto zyskuje na swoich walorach smakowych i teksturowych z czasem. Pozostawiłam ciasto na zewnątrz, lekko przykryte przez trzy dni, a ono tylko zyskało na swoich walorach smakowych, czy teksturowych. Ułożenie krążków kandyzowanych pomarańczy na dnie formy jest bardzo ważne i warto dołożyć wysiłku, żeby ładnie je poukładać. Najładniej wyglądają one, gdy krążki zachodzą na siebie. Po upieczeniu pierwszego ciasta, łatwo się zorientować, co można zmienić następnym razem, aby ciasto wyglądało najbardziej elegancko jak to tylko możliwe. Jeśli macie dostęp do innych odmian pomarańczy, takich jak czerwone, to próbujcie je, albo mieszajcie ich odcienie. Ciasto samo w sobie jest dosyć słodkie. W końcu dodajemy do niego również syrop. Dzięki goryczce w skórce, zyskuje ono dodatkową warstwę smaku. Za kilka dni upiekę je po raz kolejny. Zabawię się trochę z układaniem kandyzowanych krążków pomarańczy i by może zastąpię kardamon cynamonem.
Na kandyzowane pomarańcze:
Pomarańcze 2 duże lub 3 średnie
Cukier 210g
Woda 210g
Składniki:
Cukier drobny 165g
Olej bezwonny 80g
Jajka 2 całe
Mąka uniwersalna 185g
Skórka starta z pomarańczy 2 łyżeczki
Sok pomarańczowy 2 łyżki
Sól ¼ łyżeczki
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Soda oczyszczona ⅛ łyżeczki
Kardamon mielony (opcjonalnie) ½ łyżeczki
Uwagi:
Moim zdaniem dodatek kardamonu nie sprawił, że byłby on wyczuwalny, więc przy kolejnym pieczeniu ciasta zdecydowanie go pominę. Być może spróbuję zastąpić kardamon cynamonem. To byłoby interesujące połączenie, zwłaszcza w okolicach świąt. W tym cieście najważniejsza jednak dla mnie jest pomarańcz.
W oryginalnym przepisie użyto oliwy extra virgine. Ja piekłam już wcześniej podobne ciasto z taką oliwą, ale przyznam, że mnie nie zachwyciło, a smak oliwy extra virgine (którą samą w sobie uwielbiam) za bardzo dominował. Ale jeśli chcecie spróbować, to jak najbardziej próbujcie.
Zacznijcie przygotowania do pieczenia ciasta od przygotowania formy. Ja użyłam taką jak do serników z wyjmowanym dnem, o średnicy 20 cm. Wysmarujcie dno i boki formy lekko tłuszczem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Staranność jest tutaj ważna, więc wytnijcie osobno krążek na spód i pasek na bok. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyszorować w gorącej wodzie, bo przecież użyjemy tutaj również ich skórki.
Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu kandyzowanych pomarańczy jest pokrojenie ich na cienkie równe plastry. Plastry powinny być 3-5 mm. Odrzućcie końcówki pomarańczy. Ja do kandyzowania użyłam dwóch pomarańczy. Z trzeciej starłam skórkę i wycisnęłam sok.
W rondelku średniej wielkości rozpuśćcie cukier z wodą i gdy zacznie się gotować, dodajcie krążki pomarańczy, zmniejszcie gaz, tak aby pomarańcze były na tak zwanym wolnym ogniu i gotujcie przez 15 minut, starając się nie ruszać pomarańczy zbyt często i agresywnie. Chodzi o zachowanie ich w całości. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy to największa trudność. Po 15 minutach wyjmijcie plastry pomarańczy najdelikatniej jak umiecie na talerz. Teraz układajcie krążki na dnie formy. Postarajcie się zużyć je wszystkie. W tym celu układajcie nachodzące na siebie, dosyć gęsto. Ja zostawiłam kilka krążków na udekorowanie brzegów ciasta. W tym celu przecięłam krążki na pół i oblepiłam nimi brzegi formy. To oczywiście nie jest konieczne, ale ja miałam sporo kandyzowanych krążków.
Pozostały syrop w rondelku zarezerwujcie na później.
Nastawcie piekarnik na 170 C z termoobiegiem lub 175 C góra dół.
Ubijajcie całe jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem i szczyptą soli przez kilka minut, aż będą gęste, kremowe, puszyste i zwiększą objętość. Dolewajcie do nich olej małym strumieniem ciągle ubijając.
W miseczce zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Teraz używając już szpatułki silikonowej lub dużej łyżki dodajcie sok i skórkę z pomarańczy, wymieszając wszystko.
Wsypujcie powoli mąkę używając sitka i mieszajcie masę, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka. Wylejcie masę do formy wprost na rozłożone kandyzowane pomarańcze i wstawcie do piekarnika na środkową półkę.
WAŻNE: Do piekarnika na niższą półkę pod formę z ciastem wstawcie koniecznie blaszkę, która zatrzyma pewne ilości syropu wyciekającego z formy. Tak unikniecie spalonego syropu na dnie piekarnika i sprzątania z tym związanego.
Te ciemne drobinki w syropie to tłuczony w moździeżu kardamon, który jak wspomniałam był ledwo wyczuwalny.
Pieczcie ciasto przez około 30-35 minut, ale sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
W międzyczasie syrop pozostały z kandyzownia pomarańczy zredukujcie do połowy. Będzie bardziej skoncentrowany i gęsty. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, postawcie go na kratkę, a po 10 minutach przewróćcie do góry nogami na talerz.
Na prawie ostygłe ciasto wylejcie pozostały, zgęstniały syrop. Ja zrobiłam to w dwóch porcjach, czekając pomiędzy nimi kilka minut, aż syrop wsiąknie w ciasto. Przyznam, że ciasto jest lepsze drugiego i kolejnego dnia po upieczeniu. Tak właśnie stwierdziliśmy oboje z Jurkiem. Jest pyszne pierwszego dnia, ale w następnych dostaje to coś extra. Syrop pięknie nawilża ciasto i smak pomarańczy się mocno pogłębia. Ciasto krójcie ostrym nożem. Pomoże rozgrzanie go w gorącej wodzie.
Wielu z was nie ma formy o tych rozmiarach, lecz większą: 23-24cm. W takim przypadku można zwiększyć proporcje ciasta o jakąś ćwiartkę. Opracowałam proporcje na większą formę.
Proporcje składników na formę 23-24 cm.
Kandyzowane pomarańcze:
Woda 250g
Cukier 250g
Pomarańcze 3 duże
Składniki:
Jaja 2 duże plus 1 żółtko
Cukier drobny 190g
Olej bezwonny 150g
Mąka uniwersalna 225g
Skórka starta z pomarańczy 2,5 łyżeczki
Sok z pomarańczy 3 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Szczypta soli