Oto kolejny łatwy przepis na babkę. Dostępność cukinii w sklepach i na bazarkach przez cały rok, powoduje, że taką babkę można upiec o każdej porze roku. Ten przepis jest łatwy i prosty, bo można go wykonać bez używania żadnych urządzeń, mikserów i tym podobnych, a składniki mają krótką listę. Wystarczą dwie miski, foremka i piekarnik. To metoda, gdzie w jednej z misek przygotowujemy składniki suche, a w drugiej mokre, po czym łączymy je razem. Wykonanie tej babki nie wymaga od nikogo wielkich umiejętności w kuchni. Takiej samej metody używamy przy pieczeniu muffinów. Ciasto z cukinią jest wilgotne i ma przyjemną strukturę, a użycie oleju zamiast masła dodatkowo pomaga utrzymać wilgotność ciasta na dłużej. Przy okazji, włączając cukinię do deseru mamy poczucie, że mimo wszystko dostarczamy sobie zdrową porcję warzyw. Czyli, jemy zdrowo.
Składniki babki:
Mąka uniwersalna 250g
Skrobia kukurydziana 1 pełna łyżka
Cukier drobny 240g
Jaja duże 2 całe
Olej 130ml
Cukinia (starta na średnich oczkach i odciśnięta) 180-200g
Skórka z cytryny (starta) 1 łyżka
Sok z cytryny 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Lukier:
Cukier puder 120g
Sok z cytryny 1 ½ – 2 łyżki (około 30ml)
Skórka z cytryny
Jeśli nie macie skrobii kukurydzianej, możecie ją ominąć i użyć mąkę tortową w ilości 260g. Cytrynę można zastąpić pomarańczą.
Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę (o wielkości około 22cmx12cm) powinno się posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułatwi to wyjęcie ciasta po upieczeniu. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 C. Przygotujcie lukier. Do cukru pudru dodajcie startą skórkę z cytryny (lub pomarańczy)
i sok. Sok należy dodawać powoli, tak, żeby lukier nie był zbyt cienki. Powinien mieć gęstość śmietany.
Cukinię trzeba umyć, zważyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o średnich oczkach. Przesiejcie mąkę ze skrobią, solą i proszkiem do pieczenia przez sito, co najmniej raz i odłóżcie miskę na bok.
W drugiej misce należy dobrze rozmieszać cukier i jaja, po czym i dodać olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową i wanilię. Do mieszanki cukru i jaj dodajcie na koniec startą cukinię.
Do miski z suchymi składnikami wlejcie zawartość miski ze składnikami mokrymi. Delikatnie wymieszajcie całość dużą łyżką lub lepiej silikonową szpatułką, aż składniki połączą się w jedną masę.
Przełóżcie masę do przygotowanej wcześniej foremki i umieśćcie ją w piekarniku na środkowej półce. Pieczemy babkę przez 55 -65 minut, aż patyczek włożony i szybko wyjęty ze środka babki wyjdzie suchy. Jeśli wierzch ciasta zaczyna zbytnio brązowieć i przypiekać się pod koniec pieczenia, możemy nakryć je na ostatnie kilkanaście minut kawałkiem folii aluminiowej. Formę z upieczoną babką postawcie na kratce i pozostawcie tak do lekkiego wystudzenia przez około 20 minut. Przed polukrowaniem babka powinna zupełnie wystygnąć.