Wrzucam dzisiaj dla was przepis na kruche ciasto śliwkowe, bo śliwki już prawie zniknęły ze straganów więc trzeba się spieszyć. To nie jest trudne ciasto do wykonania, ale ponieważ ma kilka warstw, to wymaga ono trochę więcej planowania i więcej składników. Właściwie to tych składników nie ma aż tak dużo. Są ogólnie dostępne i powtarzają się, bo skład kruszonki jest prawie taki sam jak składniki na spód. Jest tu również warstwa sernikowa, ale bardzo prosta, zwłaszcza jeśli użyjecie jakiegoś miksera. Zaletą ciasta jest równie jego różnorodność smakowa. Jest i przyjemnie kruche i wilgotne od sera. Słodkie i lekko kwaskowate od owoców. Wypróbujcie.
Kruche ciasto:
Mąka 300g
Masło 200g
Cukier 100g
Warstwa serowa:
Twaróg biały 350 – 400g
Cukier ⅓ filiżanki (80g)
Jaja dwa całe
Śmietana 30% lub 18% ½ filiżanki, 100 ml
Wanilia 1 łyżeczka
Śliwki około 500g wypestkowane i przecięte na połowę
Kruszonka:
Mąka 150g
Cukier puder 100g
Masło 75g
Cynamon ½ łyżeczki
Potrzebujecie blachy prostokątnej 22 cm x 33 cm lub podobnej, najlepiej o wysuwanym spodzie, czy odpinanym bokiem.
Do tego ciasta najlepiej jest użyć blachy z wyjmowanym spodem. Wówczas łatwiej będzie je kroić. Ale normalna blacha również będzie dobra. Po wykrojeniu i wyjęciu pierwszego kawałka, wyjęcie pozostałych będzie bardzo łatwe.
Pierwsza warstwa tego ciasta to prosty, kruchy spód składający się z trzech składników: mąki, masła i cukru. Mieszamy w mikserze , malakserze lub ręcznie w misce wszystkie trzy składniki i wylepiamy nimi spód blachy. Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem. Pieczemy do zrumienienia przez 25-35 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku, a po wyjęciu z piekarnika schładzamy.
W międzyczasie przygotowujemy śliwki i warstwę serową. Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i odstawiamy na bok. Przygotowując warstwę serową ser mieszamy z cukrem ręcznie rózgą lub rozcieramy dużą łyżką, albo po prostu używamy w tym celu miksera. Dodajemy jajka i śmietankę i mieszamy na gładka masę.Wykładamy warstwę serową równo na kruchym spodzie ciasta. Na nią układamy ciasno śliwki skórką do dołu. Posypujemy śliwki dwoma łyżkami cukru.
Wierzch śliwek posypujemy kruszonką. Kruszonka jest bardzo łatwa do wykonania. Po prostu wszystkie składniki wrzucamy do miski, rozcieramy je palcami, starając się aby powstały małe grudki. Wysypujemy kruszonką wierzch śliwek. Wstawiamy ciasto po raz drugi do piekarnika rozgrzanego do 180C. Pieczemy do chwili, gdy kruszonka na wierzchu ładnie się zrumieni i śliwki z masą serową się upieką, czyli około 30- 40 minut. Wiem, że wielu z was ma piekarniki, w których nastawienie prawidłowej temperatury jest prawie niemożliwe. Wówczas po prostu zaglądacie do ciasta częściej.
Ale to już wszyscy dobrze wiecie.
Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a potem kroimy w kwadraty. Ja zwykle po pierwszym dniu przechowuję takie ciasto w lodówce. Po wyjęciu z lodówki możecie pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej, chociaż znam takich łasuchów, którzy lubią takie ciasto prosto z lodówki.
2 komentarze
Ile jajek bo w składnikach ich nie ma s w opisie są..
Pozdrawiam
Dwa całe jajka. Faktycznie ominęłam je w składnikach. Zaraz poprwaiam i dziękuję za zauważenie Pozdrawiam serecznie!