Ciasteczka linzer zaczerpnęły swoją nazwę od ciasta lub raczej rodzaju tarty, nazwanej Linzer torte, a wywodzącej się z miejscowości Linz w Austrii. To ciasto tradycyjnie pieczono z mielonych orzechów laskowych, a wypełnione jest dżemem z czerwonej porzeczki lub malinowym. Na wierzchu natomiast udekorowane jest kratką wykrawaną z tego samego ciasta, a tworzącą swego rodzaju dekorację. Ciasteczka linzer nawiązują do „linzer torte”, a otwory w ich wierzchniej warstwie ukazują czym wypełnione jest ciasteczko i pięknie je dekorują. W naszej cukierni Cookie Road piekliśmy duże linzer cookies w kształcie serc, takie, żeby można się było nimi dzielić z drugą osobą. Wierzchnie ciastko miało w centralnej części wycięty kształt króliczka. Próbowaliśmy zastąpić króliczka innymi kształtami, ale króliczek okazał się niezastąpiony. Ponieważ do pieczenia tych ciastek można użyć różnych kształtów foremek, to dzięki różnym kształtom mogą one pasować na wszelakie okazje. Ja część moich ciasteczek upiekłam w kształcie gwiazdek. Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.
Na około 40 małych, przekładanych ciasteczek potrzebujecie:
Mąka uniwersalna 2 filiżanki
Cynamon ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Cukier drobny ⅔ filiżanki (150g)
Masło 155g
Jaja 1 całe + 1 żółtko
Orzechy pekany prażone i mielone 1 filiżanka
Zamiast pekanów można użyć łatwo dostępne i bardzo świąteczne
mielone orzechy włoskie, migdały, lub tradycyjne dla tych ciastek orzechy laskowe. Nie ma wśród składników żadnych spulchniaczy (proszek do pieczenia czy soda) więc myślcie, że jakiś składnik ominęłam.
Dżem malinowy do przełożenia
Cukier puder do posypania na wierzch ciasteczek
Orzechy rozłóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 170 C na kilka minut. Uważajcie, żeby ich nie spalić, bo to dość łatwe jeśli się ich nie pilnuje. Trzeba zaglądać do piekarnika już po pięciu minutach. Chcemy je lekko uprażyć, aby uwolnił się ich piękny zapach i żeby stały się bardziej kruche i delikatne. Po ich wystygnięciu należy je zmielić. Prażone orzechy pekany są dużo ciemniejsze od migdałów lub orzechów włoskich, stąd kolor ciasteczek będzie ciemniejszy. Do cukru zetrzyjcie skórkę z jednej umytej wcześniej pomarańczy. Dodajcie do cukru masło i ucierajcie na pulchną masę. Następnie dodajcie jajko i żółtko i ubijajcie przez kolejne dwie minuty. Do utartego masła z cukrem dodajcie mąkę zmieszaną z cynamonem i solą w dwóch, trzech częściach, a na koniec zmielone orzechy. Wymieszajcie wszystko do połączenia się składników i powstania zwartej masy. Wyłóżcie masę na blat stołu. Możecie podzielić ją na dwie, trzy części i ugniećcie z nich płaskie dyski. Wstawcie ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Wystarczy 30-40 minut lub przez noc.
Wałkujcie ciasto w kilku częściach, bo tak będzie wygodniej i łatwiej, podsypując niewielką ilością mąki. Wałkujcie ciasto na grubość około 4mm. Przygotujcie sobie do wykrawania ciasteczek foremki w ładnych kształtach o średnicy około 5 – 5,5 cm. Potrzebujecie również maleńką foremkę do wykrawania środków (okienek) w połowie ciasteczek. Zamiast foremki można użyć coś innego, na przykład końcówki lejka, zakrętki od małej butelki lub czegoś innego o małym przekroju, trzeba tylko rozejrzeć się dookoła.
Wykrawajcie ciasteczka jak najbliżej siebie ,a układajcie je na blaszce wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia w odstępach 1 – 1,5 cm. One za bardzo nie urosną więc nie ma obaw, że się razem pozlepiają.
Pieczcie ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 15 minut aż do zrumienienia.
Potrzebujecie takiej samej ilości ciastek pełnych i ciastek z wyciętymi po środku otworami. Ja uzyskałam około 40 ciasteczek na spody i około 40 ciasteczek na wierzchy. Spody ciastek smarujcie dżemem malinowym. Nie smarujcie dżemu do samych krawędzi ciastek, bo w ten sposób ciasteczka będą wyglądały schludniej i dżem nie będzie z nich wypływał. Wierzchy posypcie cukrem pudrem i układajcie na spodach. Powstaną małe, ozdobne słodkie kanapeczki, takie na dwa kęsy. Żeby cukier puder ładnie i równomiernie się ułożył na ciastku, sypcie go przez małe sitko.
Ciastczka Linzer
DrukujSkładniki
- Na około 40 małych, przekładanych ciasteczek potrzebujecie:
- Mąka uniwersalna 2 filiżanki
- Cynamon ½ łyżeczki
- Sól ½ łyżeczki
- Cukier drobny ⅔ filiżanki (150g)
- Masło 155g
- Jaja 1 całe + 1 żółtko
- Orzechy pekany prażone i mielone 1 filiżanka
- Zamiast pekanów można użyć łatwo dostępne i bardzo świąteczne
- mielone orzechy włoskie, migdały, lub tradycyjne dla tych ciastek orzechy laskowe. Nie ma wśród składników żadnych spulchniaczy (proszek do pieczenia czy soda) więc myślcie, że jakiś składnik ominęłam.
- Dżem malinowy do przełożenia
- Cukier puder do posypania na wierzch ciasteczek
Przygotowanie
Orzechy rozłóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 170 C na kilka minut. Po ich wystygnięciu należy je zmielić. Prażone orzechy pekany są dużo ciemniejsze od migdałów lub orzechów włoskich, stąd kolor ciasteczek będzie ciemniejszy. Do cukru zetrzyjcie skórkę z jednej umytej wcześniej pomarańczy. Dodajcie do cukru masło i ucierajcie na pulchną masę. Następnie dodajcie jajko i żółtko i ubijajcie przez kolejne dwie minuty. Do utartego masła z cukrem dodajcie mąkę zmieszaną z cynamonem i solą w dwóch, trzech częściach, a na koniec zmielone orzechy.Wyłóżcie masę na blat stołu. Możecie podzielić ją na dwie, trzy części i ugniećcie z nich płaskie dyski. Wstawcie ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Wystarczy 30-40 minut lub przez noc. Wałkujcie ciasto w kilku częściach, bo tak będzie wygodniej i łatwiej, podsypując niewielką ilością mąki. Wałkujcie ciasto na grubość około 4mm. Przygotujcie sobie do wykrawania ciasteczek foremki w ładnych kształtach o średnicy około 5 – 5,5 cm. Potrzebujecie również maleńką foremkę do wykrawania środków (okienek) w połowie ciasteczek. Wykrawajcie ciasteczka jak najbliżej siebie, a układajcie na blaszce wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia w odstępach 1 – 1,5 cm.
Pieczcie ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 15 minut aż do zrumienienia.
Potrzebujecie takiej samej ilości ciastek pełnych i ciastek z wyciętymi po środku otworami. Ja uzyskałam około 40 ciasteczek na spody i około 40 ciasteczek na wierzchy. Spody ciastek smarujcie dżemem malinowym. Wierzchy posypcie cukrem pudrem i układajcie na spodach. Powstaną małe, ozdobne słodkie kanapeczki, takie na dwa kęsy. Żeby cukier puder ładnie i równomiernie się ułożył na ciastku, sypcie go przez małe sitko.