Tą sałatkę lubię zrobić, gdy mam do wykorzystania ugotowaną wcześniej większa ilość czarnej fasoli i jest to świetny sposób na wprowadzenie jej do codziennego jedzenia. Koniec lata, więc nadal sporo kolorowych, świeżych warzyw, a ten zestaw oprócz tego, że jest naładowany witaminami to wygląda pięknie i kolorowo prawie jak szkatuła z klejnotami. Nie dodaję tutaj żadnych majonezów, tylko olej z oliwek z pierwszego tłoczenia, więc warzywa wprost błyszczą się, a sok z cytryny dodaje świeżości. Możecie zamienić czarną fasolę na tą czerwoną z puszki, ale to nie będzie już to samo, bo jest ona większa i bardziej “mączna” no i efekt kolorystyczny nie ten sam. No cóż, widać tutaj, że jestem wielką fanką czarnej fasoli i wszystkich zachęcam do jej używania w kuchni. Wcześniej już pisałam o tym jak ją gotować. Przypomnę tylko, że dobrze jest namoczyć ją na noc w większej ilości wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, a na drugi dzień po opłukaniu gotować w dużej ilości wody bez soli, również z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej aż zmięknie. Soda oczyszczona przyspiesza gotowanie fasoli i pomaga ją zmiękczyć.
składniki na dwie głodne osoby:
Papryka czerwona 1
Kolba kukurydzy 1
Awokado hass 1( lub ½ odmiany Fuerte, bo są zwykle większe)
Czarna fasola ugotowana 1- 2 filiżanki
Kalarepa duża ½(lub 1 cała mała)
Czerwona cebula ½ (lub 1 szalotka)
Czosnek 1 duży ząbek
Natka pietruszki 4-6 gałązek
Skórka z ¼ dużej cytryny (lub 1//2 małej)
Sok z ¼ dużej cytryny
Musztarda Dijon 1 ½ łyżeczki
Miód 1 ½ łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Pieprz ½ łyżeczki
Oliwa extra virgin (lub wasza inna ulubiona) 3 łyżki
Płuczemy warzywa i kroimy je na cząstki około 1 cm. Kukurydzę ścinamy z kolby przeciągając nożem wzdłuż kolby. Ja kukurydzy nie gotuję. Siekamy pietruszkę, cebulkę czerwoną (lub szalotkę). Siekamy również czosnek. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu. W osobnej miseczce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, miód. Mieszamy małą rózgą lub łyżeczką. Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie wszystko ponownie mieszamy. Łączymy warzywa, fasolę i sos razem. Przekładamy do naczynia w którym podajemy sałatkę na stół.
Sałatka z czarnej fasoli, kukurydzy, papryki i awokado
DrukujSkładniki
- Papryka czerwona 1
- Kolba kukurydzy 1
- Awokado hass 1( lub ½ odmiany Fuerte, bo są zwykle większe)
- Czarna fasola ugotowana 1- 2 filiżanki
- Kalarepa duża ½(lub 1 cała mała)
- Czerwona cebula ½ (lub 1 szalotka)
- Czosnek 1 duży ząbek
- Natka pietruszki 4-6 gałązek
- Skórka z ¼ dużej cytryny (lub 1//2 małej)
- Sok z ¼ dużej cytryny
- Musztarda Dijon 1 ½ łyżeczki
- Miód 1 ½ łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz ½ łyżeczki
- Oliwa extra virgin (lub wasza inna ulubiona) 3 łyżki
Przygotowanie
Płuczemy warzywa i kroimy je na cząstki około 1 cm. Kukurydzę ścinamy z kolby przeciągając nożem wzdłuż kolby. Ja kukurydzy nie gotuję. Siekamy pietruszkę, cebulkę czerwoną(lub szalotkę) Siekamy również czosnek. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu. W osobnej miseczce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, miód. Mieszamy małą rózgą lub łyżeczką. Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie wszystko ponownie mieszamy. Łączymy warzywa, fasolę i sos razem. Przekładamy do naczynia w którym podajemy sałatkę na stół.
1 comment
[…] WYPRÓBUJ: Sałatka z czarnej fasoli, kukurydzy, papryki i awokado […]