Miałam małą przerwę w pisaniu, ale okazja była dla mnie super ważna – ślub mojej jedynej bratanicy – Kasi. Jak na dobrą ciocię i cukiernika przystało upiekłam dla nich wielki trzypiętrowy tort, który nakarmił prawie sześćdziesiąt osób i jeszcze zostało przynajmniej na kolejne dwadzieścia. Pokażę zdjęcia w kolejnym poście, takim trochę osobistym. No ale teraz o czymś słodkim dla ochłody na te piękne sierpniowe dni.
W dzisiejszym przepisie użyłam wyjątkowo dużą ilość jagód. Znalazłam je całkiem niedrogo na straganie i nie potrafiłam się im oprzeć. Tak więc moje lody tym razem są super jagodowe, a dodatek mleka kokosowego tylko delikatnie podkreśla kolejny wymiar smakowy. To bardzo łatwy przepis, który podobnie jak przy lodach z czarnej porzeczki omija żółtka. Nie żebym miała coś przeciwko żółtkom, bardzo je lubię i wcale nie unikam. Dzięki temu idziemy trochę na skróty nie tracąc na jakości. Lody jagodowe są zdecydowanie delikatniejsze i słodsze od tych z czarnej porzeczki, które są dla miłośników właśnie czarnej porzeczki i wszystkiego co kwaśne.
Jagody czarne (amerykańskie) 400g
Cukier 200g
Woda 3-4 łyżki
Śmietana 18% duże opakowanie 330g
Mleko kokosowe 400 ml
Cukier 100g
2 banany
Syrop z agawy 1 łyżka – opcjonalnie
Zamiast syropu z agawy można użyć syropu klonowego
Trzy pierwsze składniki (jagody, cukier i wodę) zagotuj w rondelku przez 8-10 minut aż jagody zmiękną, puszczą soki i cukier zupełnie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj dokładnie w blenderze. Można całość przetrzeć przez sito. Ja przetarłam połowę masy jagodowej. Tak przygotowana masa jagodowa powinna być bardzo dobrze schłodzona w lodówce. Pozostałe składniki powinny być również mocno schłodzone, razem z mlekiem kokosowym. Banany dobrze jest obrać, pokroić na małe kawałki i wsadzić do zamrażalnika na co najmniej pół godziny, lub dzień wcześniej. Jeśli macie zbyt dużo bananów i zaczynają być już bardzo dojrzałe, takie w brązowe plamki lub nawet z całkiem brązową skórką, to możecie je obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wsadzić do torebki plastikowej lub małego pojemniczka i przechować w zamrażalniku. Zawsze się przydadzą gdy nagle zechcecie zrobić sobie koktajl owocowy lub właśnie takie lody.
Śmietanę, mleko kokosowe, cukier, banany, syrop z agawy i masę jagodową umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę, po czym umieszczamy ją w maszynie do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcjami.
Gdy osiągniecie już pożądaną konsystencję, przełóżcie lody do naczynia, lub dwóch (jeśli nie mieszczą się w jednym, tak jak u mnie) połóżcie na wierzch lodów warstwę folii spożywczej, tak aby przylegała ona do powierzchni lodów. Pomoże to uniknąć tworzeniu się skrystalizowanego “szronu” na powierzchni lodów.