Serek Halumni z patelni lub grila to jeden z moich ulubionych nie mięsnych sposobów na szybki obiad lub lunch. Halumni jest do kupienia w wielu sklepach. Ja kupuję go w lokalnej Biedronce i zwykle mam schowany w lodówce jakiś jeden ekstra serek Halumni właśnie na szybki posiłek. On wyjątkowo dobrze smarzy się na patelni na średnim ogniu z minimalną ilością oleju. Bardzo ładnie się rumieni i jego wierzchnia skórka pozostaje chrupiąca, a jednocześnie środek utrzymuje się wilgotny. Charakteryzuje się tym, że jest dosyć słony i taki “do żucia”, co ja akurat bardzo lubię. Świetnie pasują do niego duszone warzywa z dodatkiem ryżu, kuskusu, komosy ryżowej lub jakichkolwiek polskich kasz.
Ja tym razem użyłam czerwonego ryżu, którego resztkę znalazłam w kuchennej szfce. Jest on droższy od innych ryżów, ale ma przyjemny lekko orzechowy posmak, piękny kolor i jest podobnie al dente jak ryż brązowy lub ryż dziki (ten akurat nazywany jest ryżem, chociaż właściwie nim nie jest – taka mała komplikacja) Jako warzyw użyłam fasolki szparagowej, bo właśnie jest w sezonie a bazą wszystkiego są pomidory duszone z cebulą, marchewką, czosnkiem, oliwkami, kiszoną cytryną i sporą ilością kminu rzymskiego.
To bardzo łatwe danie, wymagające jedynie wcześniejszego przygotowania składników, czyli po prostu ugotowanie ryżu, czy ugotowanie al dente fasolki i marchewki. Reszta, to połaczenie składników w rondlu, lub na dużej patelni, krótkiego ich smażenia razem dla połaczenia smaków i dodanie na samym końcu usmażonego sera Halumni. Naprawdę dosyć szybkie, lekkie i bardzo smaczne“jedno garnkowe” lub “jedno rondlowe” danie. Co jest fajne to łatwość zastąpienia jednych składników innymi. Na przykład zamiast fasoli szparagowej można użyć cukinii, dyni, kalafiora itp. Dodam tylko, że mój mąż Jurek zapytał się skąd wzięłam ten przepis, co jest zawsze oznaką aprobaty i taką pieczęcią “jakości”.
Czerwony ryż 100g
Pomidory 2 średniej wielkości
Cebula biała słodka ½
Gotowana marchewka 1
Gotowana fasolka szparagowa 250 – 300g
Ostra papryczka jalapeno (lub inna ostra) ½
Zielona pietruszka kilka gałązek
Czosnek 2 ząbki
Oliwki zielone 5 – 6 sztuk
Kiszona cytryna (skórka) ¼ (opcjonalnie)
Kmin rzymski 1 łyżka
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Serek Halumni 1 opakowanie
Sól i pieprz do smaku
Jeśli nie macie kiszonej cytryny, możecie użyć łyżki kaparów, lub startą skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny.
Gotujemy ryż i odstawiamy na bok. Gotujemy fasolkę szparagową i marchewkę tak al dente, fasolkę przecinamy na pół, marchewkę w plasterki i również odkładamy na bok. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, obieramy ze skórki i kroimy w małe cząstki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i ostrą papryczkę siekamy drobno. Pozbawiamy oliwki pestek i kroimy w kawałki tak jak i kiszoną cytrynę.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, papryczkę i kmin rzymski. Chcemy żeby kmin się podsmażył i wydobył z siebie wszystkie olejki eteryczne i smaki. Posypujemy solą (około ½ łyżeczki) Więcej soli i pieprzu dodamy pod koniec. Po dwóch, trzech minutach dodajemy czosnek, marchewkę i pomidory.
To musi się teraz podsmażać przez kilka minut, około 5-6. Gdy warzywa staną sie zbyt suche (co częściowo zależ od tego jak soczyste są pomidory) dolewamy kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego. W międzyczasie na patelni (najlepiej teflonowej) na małej ilości oleju zaczynamy smażyć ser Halumni, który wcześniej kroimy w plastry.
Do rondla dodajemy oliwki, kiszoną cytrynę, fasolkę szparagową i ryż. Po kilku minutach próbujemy, doprawiamy i zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy serek Halumni i posypujemy wszystko pietruszką lub innymi ulubionymi przez was ziołami. Jest to ilość wystarczająca na trzy osoby. Na większą ilość osób po prostu należy zwiększyć ilość składników.