Teraz coś bardzo na lato, bardzo zdrowego i sycącego – mój ukochany bób. To może być dodatek do dania głównego ale również bardzo pożywne samo w sobie i pyszne danie na kolację. Pokazuję wam tutaj wersję z makaronem i jeżeli użyjecie makaronu bezglutenowego i bez jajek, to będzie to wspaniała wersja wegańska lub bezglutenowa, lub obie na raz. Dodatkowym plusem jest to, że można je zrobić dzień wcześniej i z powodzeniem przechować w lodówce.Ja zwykle robię bardzo dużą porcję, bo z chęcią odgrzewam to sobie dnia następnego. Jest to pyszne również na zimno. Wasz wybór. Jeżeli chodzi o kształt makaronu, to do tej wersji z bobem ja wybieram kształt muszki (lub kokardki, jak kto woli) Dlaczego? Jest podobnej wielkości do bobu i świetnie pokrywa się oliwką z ziołami. Po za tym bardzo ładnie wygląda. Bób jako warzywo strączkowe jest dosyć mdły, więc podkręcam go dodatkiem ziół w sprej ilości, jak również czosnkiem, solą i pieprzem.
Składniki:
Bób 50 dkg.
Makaron kokardki 12-13 dkg. (2 filiżanki suchego)
Sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny ½ łyżeczki
Czosnek 2 ząbki (3 jeśli małe)
Estrogen 2 gałązki
Pietruszka zielona 6-10 gałązek (zależy jak duży)
Olej z oliwek ⅓ filiżanki
Bób gotujemy przez około 7-10 minut do momentu, aż będzie miękki. Na początku sezonu używam go z łupinami, ale z czasem, gdy łupiny stają się twardsze, czas gotowanie bobu troszkę się wydłuża. Wówczas ugotowany bób przelewam zimną wodą i poświęcam trochę czasu (niestety zajmie to jakieś 10 minut extra) i obieram bób z łupin. Naprawdę opłaca się. W tym samym czasie możecie ugotować makaron, aż będzie al dente. Jednak jeśli to zbyt wiele działań jednocześnie, to można go ugotować i dodać do bobu i sosu ziołowego na końcu. Ważne, żeby dodać go do całości gdy jest gorący, bo fajnie wchłonie sos.
W czasie, gdy bób się gotuje, ja przygotowuję sos oliwkowy. Wlewam oliwę do większej miski roboczej. Siekam estrogen i pietruszkę i wrzucam do oliwki. Czosnek rozcieram i siekam z solą i dorzucam do oliwki wraz z pieprzem. Wszystko mieszam. Wydaje się że ⅓ filiżanki oliwy to dużo, ale ona pięknie wsiąka w ciepły bób i makaron i okazuje się, że czasami dolewam jeszcze odrobinę.
Bób w ziołach z czosnkiem i makaronem
DrukujSkładniki
- Bób 50 dkg.
- Makaron kokardki 12-13 dkg. (2 filiżanki suchego)
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz czarny ½ łyżeczki
- Czosnek 2 ząbki (3 jeśli małe)
- Estrogen 2 gałązki
- Pietruszka zielona 6-10 gałązek (zależy jak duży)
- Olej z oliwek ⅓ filiżanki