Mam dużo przepisów na babki i wierzcie mi, dużo ich piekę. Po wielu bardziej skomplikowanych słodkościach zapragnęliśmy czegoś zwyklejszego, takiego codziennego. Ten przepis lubię, bo jest bardzo prosty, bez udziwniania i zawiera tylko kilka łatwych i dosyć podstawowych składników. Piszę, że to babka na śmietanie, ale tak naprawdę to babka na śmietanie i maśle. Śmietana to dodatkowy tłuszcz, ale wyjątkowy, bo wyraźnie kwaskowy i określony, taki z charakterem. Dodanie go powoduje, że ciasto staje się jakby bogatsze w smaku, teksturze i znacznie wilgotniejsze. Jest to taki rodzaj ciasta, które można jeść na śniadanie do kawy lub herbatki, albo oglądając kolejne przygody “Miss Marple” Agathy Christie.
Śmietana 180g
Masło 150g
Cukier 280g
Jaja 4
Mąka uniwersalna 280g
Soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wanilia 1 łyżeczka (lub cukier waniliowy)
Przygotujcie formę do pieczenia, taką jak do keksu, 12cm x 30 cm (górny wymiar, 8 ½cm x 26 cm (wymiar podstawy), lub podobną. Wysmarujcie dokładnie formę masłem i oprószcie mąką.
Rozgrzejcie piekarnik do 165 C.
Ubijajcie masło z cukrem przez kilka minut, dodajcie śmietanę i ubijajcie dalej przez kolejne 5 minut.
Teraz zacznijcie dodawać wanilię i jajka po jednym, ubijając masę cały czas. Po dodaniu ostatniego jajka masa wyraźnie się zacznie rozwarstwiać, tak jakby się zwarzyła. Nie ma się co tym martwić. Dodajcie całą mąkę (wcześniej przesiejcie ją przez sitko) i wymieszajcie masę dokładnie i szybko. Masa znowu będzie gładka, choć dosyć gęsta.
Teraz wyłóżcie ciasto do formy i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około godziny. Pod koniec pieczenia wykonajcie test patyczkiem. Jeśli wyjdzie z ciasta czysty i suchy, to ciasto należy wyjąć.
Pozostawcie upieczone ciasto w formie na kratce przez około 10 minut. Później wyjmijcie ciasto z formy i pozostawcie na kratce do wystygnięcia. Można je oprószyć cukrem pudrem, ale tym razem ja idę na prostotę i nie dodaję nic.