Dzisiaj pokażę wam mój sposób na szybki i zdrowy obiad dla dwojga.
Używam tłustej ryby jaką jest łosoś, lub trochę chudszej ale równie smacznej troci. Ryba przygotowana w papilocie, z warzywami na suchej patelni. W ten sposób nie musicie uruchamiać piekarnika. Duszenie trwa dosłownie 10-11 minut. Ryba powinna być wyjęta z lodówki wcześniej, tak, żeby była w temperaturze pokojowej. Inaczej zewnętrzna część ryby udusi się szybciej a środek pozostanie lekko surowy, a tego nie chcemy.Dlaczego na dwie osoby? Proste. Więcej się nawet na dużej patelni nie zmieści. Chyba że macie dwie patelnie. Ten przepis to tylko inspiracja i idea. Możecie eksperymentować z różnymi innymi przyprawami, czy też innymi warzywami. Jeśli jednak chodzi o rybę, to ta metoda nadaje się najlepiej dla ryb tłustych. Tym sposobem unikniecie również nieprzyjemnego zapachu smażonej ryby, bo cały zapach zamknie się w papilocie.
Sos do warzyw i ryby:
Czosnek 1 ząbek
Ostra papryczka ½ lub wedle uznania
Imbir kawałek 1,5 – 2cm
Sos Hoisin 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Sos sojowy 1 łyżeczka
Olej z oliwek 1,5 – 2 łyżki
Słodki sos z chili 1 łyżeczka
Ryba łosoś, lub troć, koniecznie w temperaturze pokojowej.
Warzywa:
Jarmuż 2-3 gałązki
Marchew jedna
Cukinia połowa dużej
Słodka cebula połowa
Można użyć również inne warzywa lub pewne zastąpić, np: słodka papryka, kapusta pekińska, pak choi, kapusta czerwona, czyli wedle uznania lub co macie w lodówce.
Przygotujcie sos. Posiekajcie drobno czosnek, imbir i ostrą papryczkę i wrzućcie do sporej misy. Dodajcie resztę składników i wszystko wymieszajcie. Marchew pokrójcie na półplasterki lub w słupki, cebulę w piórka lub półkrążki, cukinię w półplastry. Jarmuż wymoczcie dokładnie w zimnej wodzie, wytnijcie łodygi i pokrójcie na małe kawałki. Jeśli macie inne warzywa, postąpcie z nimi podobnie. Dobrze, żeby twardsze warzywa (np marchew) były pokrojone drobniej a miękkie w większe kawałki, tak, żeby udusiły się w podobnym czasie. Wrzućcie warzywa do misy z sosem i wymieszajcie.
Przygotujcie dwa kawałki (kwadraty) papieru do pieczenia. Na środek wyłóżcie po połowie warzyw. Na wierzch ułużcie po kawałku ryby. Możecie wierzch ryby posmarować resztką sosu, który pozostał w misie, lub po prostu przyprawić szczyptą soli, pieprzu i posmarować odrobiną oleju.
Zawińcie rybę z warzywami w papier tak jakbyście robili małą paczuszkę. Nie opiszę wam tego, bo bardzo dobrze to widać na zdjęciach. Połóżcie paczuszki na dużej, suchej patelni, przykryjcie dużą pokrywką. Ja mam przezroczystą pokrywkę, ale to nie jest konieczne. Nastawcie duży ogień i po dwóch, trzech minutach zmniejszcie go na mały. Po kolejnych 7-8 minutach ryba z warzywami powinna być gotowa. Możecie się upewnić, zaglądając do jednej z paczuszek. Tylko UWAGA! Para z takiej paczuszki jest bardzo gorąca, więc róbcie to ostrożnie. Zsuńcie rybę z warzywami w papilocie na talerze. Delikatnie odwińcie papier. Możecie go rozdzierać rękoma lub użyć nożyczek. Zsuńcie warzywa i rybę delikatnie z papieru i to tyle! Ja lubię zjeść taką rybkę z kaszą kuskus, bo szybko się ją robi i pasuje do tłustych ryb. To łatwy sposób na szybki obiad dla dwojga, lub trojga czy czworga, jeśli macie dwie duże patelnie.