Od kilku tygodni tej jesieni, znajduję różne sposoby na zagospodarowanie dyni. Jest jej mnóstwo i jest bardzo zdrowa. Oczywiście jest mnóstwo przepisów na wypieki z wykorzystaniem właśnie dyni. Oprócz tego, że dodaje pięknego złocistego koloru wypiekom, powoduje, że utrzymują one wilgotność i świeżość dłużej. Drobno starta skórka pomarańczowa jeszcze bardziej wzmacnia kolor ciasteczek i dodaje świeży, cytrusowy smak. Wybieraliśmy się w krótką podróż, więc pomyślałam, że magdalenki sprawdzą się świetnie w podróży. Kilka miesięcy wcześniej piekłam magdalenki cytrynowo makowe, więc teraz pomyślałam, że dyniowo pomarańczowe będą bardzo sezonowe i oryginalne. Użyłam mojego przepisu na magdalenki, tego samego, którego użyłam piekąc magdalenki cytrynowo makowe. Tym razem dodałam ½ łyżeczki proszku do pieczenia, albowiem puree z dyni powoduje, że ciasto jest znacznie cięższe. Pomyślałam, że proszek do pieczenia pomoże ciasteczka spulchnić i jakby “podnieść”. Z naszej krótkiej wycieczki, która była powodem pieczenia ciasteczek, nic nie wyszło. Pozostały magdalenki. W sam raz do herbaty na zdecydowanie chłodniejsze już dni.
.
Składniki:
Mąka tortowa (może być również Uniwersalna) 140g (1 filiżanka)
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Masło stopione (nie gorące) 130g
Jaja 2 całe
Cukier ⅔ filiżanki
Skórka pomarańczowa (starta) 1 łyżka
Szczypta soli
Odsączone puree z dyni 3 łyżki (¼ filiżanki)
W jednej misce zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijcie ręcznie (lub w mikserze) jaja z cukrem, skórka pomarańczową i szczyptą soli. Dodajcie puree z dyni a na końcu stopione masło. Może być letnie, byle by nie było gorące. Do miski z mąką wlejcie zawartość drugiej miski i wymieszajcie delikatnie łyżką tak, aby nie pozostawić grudek. To zajmie najwyżej minutę. Umieśćcie ciasto w lodówce na pół godziny, do godziny.
W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 190 C i wysmarujcie blaszkę na magdalenki cienką warstwą oleju lub masła.
W standartowej blaszce na magdalenki jest dwanaście wgłębień. Z tej ilości ciasta powinniście uzyskać 18 do 20 ciasteczek. Jeśli macie dwie blaszki to wypieczecie ciasteczka z jednym razem, jeśli macie jedną, to musicie rozłożyć pieczenie na dwie tury. Pieczenie zajmie 10-12 minut, w zależności od piekarnika.
Po wystygnięciu można zwyczajowo opruszyć ciasteczka cukrem pudrem, lub jeśli wolicie posmarować cienką warstwa pomarańczowego lukru.
Dyniowo pomarańczowe magdalenki
DrukujSkładniki
- Mąka tortowa (może być również Uniwersalna) 140g (1 filiżanka)
- Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- Masło stopione (nie gorące) 130g
- Jaja 2 całe
- Cukier ⅔ filiżanki
- Skórka pomarańczowa (starta) 1 łyżka
- Szczypta soli
- Odsączone puree z dyni 3 łyżki (¼ filiżanki)
Przygotowanie
W jednej misce zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijcie ręcznie (lub w mikserze) jaja z cukrem, skórka pomarańczową i szczyptą soli. Dodajcie puree z dyni a na końcu stopione masło. Może być letnie, byle by nie było gorące. Do miski z mąką wlejcie zawartość drugiej miski i wymieszajcie delikatnie łyżką tak, aby nie pozostawić grudek. To zajmie najwyżej minutę. Umieśćcie ciasto w lodówce na pół godziny, do godziny.
W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 190 C i wysmarujcie blaszkę na magdalenki cienką warstwą oleju lub masła. W standartowej blaszce na magdalenki jest dwanaście wgłębień. Z tej ilości ciasta powinniście uzyskać 18 do 20 ciasteczek. Jeśli macie dwie blaszki to wypieczecie ciasteczka z jednym razem, jeśli macie jedną, to musicie rozłożyć pieczenie na dwie tury. Pieczenie zajmie 10-12 minut, w zależności od piekarnika.
Po wystygnięciu można zwyczajowo opruszyć ciasteczka cukrem pudrem, lub jeśli wolicie posmarować cienką warstwa lukru.