Kupiłam świeżą okrę w sklepie, co jest rzadkością bo to warzywo nieznane i mało kto wie co z nim zrobić. Szkoda, bo ma bardzo dużo błonnika, witaminy C, K i innych witamin i minerałów. Częściej można ją kupić w wersji mrożonki w bardzo dużych supermarketach, zwłaszcza tych zaopatrujących restauracje. Najczęściej jest krojona na małe, około 2 cm. kawałki i duszona z innymi warzywami. W wyniku duszenia, okra robi się dosyć oślizła i uprzedzam, nie każdemu tego rodzaju tekstura pasuje, ale właśnie dzięki temu jest wspaniałym zagęszczaczem do duszonych potraw, zup, tagine. Można ją również smażyć w głębokim tłuszczu i wówczas nie będzie oślizła, ale chrupiąca.
Sama roślina ma swoje korzenie w Afryce, na terenach Etiopii. Stamtąd powędrowała na północ Afryki, do krajów arabskich. Znalazła popularność w daniach kuchni Afrykańskiej, Arabskiej, Indyjskiej i Karaibskiej. Bardzo popularna w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Luizjanie, gdzie jest składnikiem prawie obowiązkowym popularnej potrawy Gumbo.
Ja lubię okrę w towarzystwie pomidorów, duszoną, z dodatkiem innych warzyw, jako danie jarskie. Tym razem ta warzywna baza posłużyła mi do uduszenia w niej kawałka ryby, bo to szybkie i lekkie danie, warzywa nie zdążą się udusić za mocno, a ryba potrzebuje zaledwie kilku minut.
Przepis na 2-3 osoby
Pomidory 3 sparzone i obrane(można zastąpić puszkowymi)
Okra 200 g
Cukinia 1 średnia
Cebula czerwona 1
Papryczka ostra ½ (bez nasion) lub 1 mniej ostra
Czosnek 2-3 ząbki
Siekany koperek lub pietruszka 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Przecier pomidorowy 1- 2 filiżanki
Olej do smażenia 2 łyżki
Duży stek z łososia, lub dwa małe, lub filet innej ryby
Przygotujcie wszystkie warzywa. Wyjmijcie rybę z lodówki. Pomidory zalejcie gorącą wodą na minutę, dwie, opłuczcie zimną wodą i pokrójcie w cząstki. Można je zastąpić całymi pomidorami z puszki. Są bardzo smaczne, wartościowe i mają również sos, który można użyć przy duszeniu potrawy. Ja zwykle mam jakieś puszki z pomidorami schowane w kuchni, bo przydają się gdy muszę zrobić coś na szybko. Czosnek i papryczkę posiekajcie drobno, cebulę w piórka lub grubą kostkę, koperek lub pietruszkę również posiekajcie drobno. Odetnijcie twarde końcówki okry i pokrójcie ją na dwu centymetrowe kawałki a cukinię na półtalarki lub cząstki takie jakie lubicie.
W szerokim rondlu rozgrzejcie olej, nastawcie ogień na średni i wrzućcie do niego cebulę, dodajcie szczyptę soli i pieprzu. Gdy cebula zmięknie (zajmie to około 2 minut) dodajcie czosnek i papryczkę, po około minucie dodajcie okrę i pomidory. Podduście wszystko przez kolejne dwie, trzy minuty i dodajcie pomidory oraz przecier pomidorowy (lub puszkę pomidorów z ich sosem) Po kolejnych dwóch trzech minutach duszenia dodajcie cukinię z częścią koperku, zamieszajcie wszystko i połóżcie na środku rybę, przykryjcie pokrywką i duście wszystko na średnio małym ogniu przez około 6-8 minut. Czas duszenia zależy od grubości i wielkości ryby. Możecie podać rybę w warzywach z ryżem, lub bez.
Przygotujcie wszystkie warzywa. Wyjmijcie rybę z lodówki. Pomidory zalejcie gorącą wodą na minutę, dwie, opłuczcie zimną wodą i pokrójcie w cząstki. Można je zastąpić całymi pomidorami z puszki. Czosnek i papryczkę posiekajcie drobno, cebulę w piórka lub grubą kostkę, koperek lub pietruszkę również posiekajcie drobno. Odetnijcie twarde końcówki okry i pokrójcie ją na dwu centymetrowe kawałki a cukinię na półtalarki lub cząstki takie jakie lubicie.Ryba duszona z okrą, pomidorami i cukinią
Drukuj
Składniki
Przygotowanie
W szerokim rondlu rozgrzejcie olej, nastawcie ogień na średni i wrzućcie do niego cebulę, dodajcie szczyptę soli i pieprzu. Gdy cebula zmięknie (zajmie to około 2 minut) dodajcie czosnek i papryczkę, po około minucie dodajcie okrę i pomidory. Podduście wszystko przez kolejne dwie, trzy minuty i dodajcie pomidory oraz przecier pomidorowy (lub puszkę pomidorów z ich sosem) Po kolejnych dwóch trzech minutach duszenia dodajcie cukinię z częścią koperku, zamieszajcie wszystko i połóżcie na środku rybę, przykryjcie pokrywką i duście wszystko na średnio małym ogniu przez około 6-8 minut. Czas duszenia zależy od grubości i wielkości ryby. Możecie podać rybę w warzywach z ryżem, lub bez.