Oto szybka, łatwa i bardzo lekka babka na jogurcie. Bez masła. Skórka z grapefruita powoduje, że ciasto ma lekką goryczkę, ale jest też dzięki temu dosyć oryginalne. Jeśli nie lubicie takiej goryczki to możecie zastąpić grapefruit pomarańczą, ale myśle, że warto spróbować właśnie tą wersję. Babka zadziwiająco jest umiarkowanie słodka, więc lukier bardzo do niej pasuje. Mak w środku ciasta dodaje subtelnej chrupkości i ciekawej struktury, a posypany lekko po wierzchu na lukrze, pokazuje co możemy znaleźć w środku. Trochę sporo ostatnio u mnie tych babek, ale wiosna i okolice Wielkanocy takie właśnie babkowe są. W oryginalnym przepisie widnieją w roli spulchniacza dwie łyżeczki sody oczyszczonej. Ja zrobiłam również wersję z jedną łyżeczką sody oczyszczonej i jedną proszku do pieczenia i zdecydowałam, że właśnie ta druga jest smakowo lepsza. Obie wersje babek wyrosły równie dobrze.
Składniki ciasta:
Mąka 220g
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Cukier 200g
Jajka 2
Olej roślinny (bezwonny) 75ml (gram) (⅓ c filiżanki)
Wanilia 1 łyżeczka (lub cukier waniliowy)
Jogurt grecki 175g (¾ filiżanki)
Sok z grapefruita 5 łyżek
Skórka z całego grapefruita około 1 łyżki
Mak 1 łyżka
Lukier:
Cukier puder 150g (1 filiżanka)
Sok z grapefruita 1 łyżka
Jogurt 1 łyżka
Mak do posypania na lukier, około 2 łyżeczek
Jeśli lukier wyda się wam zbyt rzadki, dodajcie cukru pudru.
Rozgrzejcie piekarnik do 170 C.
Wyłóżcie formę keksową papierem do pieczenia. Moja forma ma na spodzie: 10cm x 15cm, w górnej części: 14cm x 24cm, a wysokość: 6,5cm. Mam też formę węższą i dłuższą i ta również byłaby dobra.
Zetrzyjcie skórkę z grapefruita i odłóżcie ją na bok. Wyciśnijcie sok z grapefruita i również odstawcie go na bok. W mikserze ucierajcie (a właściwie ubijajcie) całe jaja z cukrem przez 5-7 minut, aż masa zrobi się gęsta i puszysta. Dodajcie olej i ubijajcie masę aż do połączenia się składników (około 1-2 minuty). Dodajcie do masy połowę mąki z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Wlejcie jogurt z wanilią i sokiem grapefruitowym, po czym wymieszajcie. Potem dodajcie drugą część mąki ze spulchniaczami i solą. Wymieszajcie całość do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajcie mak i większość skórki z grapefruita.
Wylejcie masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie babkę przez około 50 minut. Sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyjmijcie je z piekarnika i postawcie na kratce. Po 5 – 10 minutach wyjmijcie ciasto z formy i pozostawcie do ostygnięcia.
Przygotujcie lukier. W miseczce zmieszajcie cukier puder z łyżką jogurtu i łyżką soku z grapefruita. Jeśli pozostawiliście odrobinę startej skórki z grapefruita, dodajcie ją do lukru. Jeśli konsystencja lukru wyda się wam zbyt rzadka, dosypcie cukru pudru. Wylejcie lukier na ostudzoną babkę. Babka przechowa się przykryta czystą ściereczką przez 3-4 dni.